ŽIVOT U VRIJEME KORONE

Protesti u Italiji zbog obavezne Covid propusnice za zaposlene

Došlo je do prekida u tri od šest glavnih talijanskih luka

N. Aj. / Fena

Protesti u Italiji

Foto: Twitter


U Italiji je danas stupila na snagu "Covid propusnica" (Green Pass) za sva radna mjesta zbog čega su lučki i transportni radnici izašli na ulice kako bi protestvovali protiv ovih mjera.

Od petka je propusnica, koja je bila potrebna za restorane, kina i teretane, obavezna za sva radna mjesta u privatnom i javnom sektoru. Covid propusnica pokazuje da je osoba vakcinisana protiv Covid-19, oporavila se ili je negativna u posljednjih nekoliko dana.

Zbog protesta došlo je do prekida u tri od šest glavnih talijanskih luka. U Trstu je oko 2.000 lučkih radnika izašlo na proteste protiv propusnica. Očekuje se da će luka biti zatvorena zbog demonstracija, prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

Guverner Furlanije, regije u kojoj je smješten Trst, Masimilijano Fedriga (Massimiliano Fedriga) rekao je da luka "radi regularno".

U Đenovi su lučki radnici obustavili operacije na glavnom mjestu utovara, ali su kamioni krenuli prema drugim tačkama pa je promet olakšan. U Anconi je pristup luci blokiran radnicima.

U međuvremenu su deseci protivnika ovih mjera pokušali blokirati saobraćaj u Rimu, ali je mnoge od njih zaustavila policija.

Štrajkovi su nastupili i u nekoliko velikih kompanija, uključujući "Electrolux", "San Benedetto" i "Zoppas".

NA VRH

Podijeli članak na