ZVANIČNIK EU OTVORENO

Iran još nije spreman da se vrati razgovorima u Beču

“Situacija se ne može posmatrati kao uobičajena” uzimajući u obzir iransku eskalaciju nuklearnih aktivnosti i prekid pregovora

Iran još nije spreman da se vrati razgovorima sa svjetskim silama o svom nuklearnom programu. Agencije

N. Aj. / Fena

15.10.2021

Iran još nije spreman da se vrati razgovorima sa svjetskim silama o svom nuklearnom programu, i njegov novi pregovarački tim želi da raspravlja o tekstovima sporazuma koje će predložiti kada se sastane s timom Evropske unije u Briselu u narednih nekoliko sedmica, saopćio je visoki zvaničnik EU u petak.

Politički direktor EU Enrike Mora (Enrique), glavni koordinator za razgovore, boravio je u Teheranu u četvrtak kako bi se sastao s članovima iranskog pregovaračkog tima, četiri mjeseca nakon što su prekinuti razgovori između Irana i svjetskih sila.

Povinovanje obje strane

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi do sada je odbijao da nastavi indirektne pregovore sa Sjedinjenim Državama u Beču o povinovanju obje strane iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Diplomati iz Francuske, Britanije i Njemačke, zemalja koje su strane u sporazumu skupa s Kinom i Rusijom, saopćili su uoči Morine posjete da je ona došla u ključno vrijeme i da se “situacija ne može posmatrati kao uobičajena” uzimajući u obzir iransku eskalaciju nuklearnih aktivnosti i prekid pregovora.

Sjedinjene Države tvrde da vrijeme ističe.

- Oni još nisu spremni na angažman u razgovorima u Beču – izjavio je zvaničnik novinarima, tražeći da ostane anoniman, naglašavajući kako vjeruje da je Teheran “apsolutno odlučan da se vrati u Beč i okonča pregovore”.

Islamska Republika u više je navrata saopćila da će se vratiti pregovorima “uskoro”, ali još nije pružila tačan vremenski okvir. Zapadni diplomati nadaju se da bi se razgovori u Beču mogli nastaviti prije kraja oktobra.

Nastaviti razgovore

Nakon Morine posjete, iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je, ipak, da će održati razgovore u narednim danima s EU u Briselu.

Glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova En Kler Legendre (Anne-Claire Legendre) izjavila je da bi se razgovori trebali nastaviti odmah tamo gdje su prekinuti u junu kako bi se brzo postigao sporazum.

- Iran mora pokazati spremnost kroz akciju da dijeli istu želju da se vrati za prgovarački stol i zaključi sporazum – izjavila je ona novinarima.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) namjerava obnoviti sporazum kako bi suzbio iranski nuklearni program, ali se dvije strane još nisu dogovorile koji se koraci trebaju poduzeti i kada.

Iran negira da namjerava stvoriti nuklearno oružje, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.