TERORIZAM

UN osudio teroristički napad na džamiju u Afganistanu

U napadu kojeg su dvojica bombaša samoubica izveli na šiitsku džamiju Fatimiya u provinciji Kandahar u Afganistanu, poginulo je 47 osoba

Stravičan napad bombaša samoubice u Afganistanu. Agencije

Anadolija

15.10.2021

Ujedinjene nacije (UN) osudile su bombaški napad na džamiju u provinciji Kandahar u Afganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Generalne skupštine UN-a Monica Groelli izjavila je da je predsjednik Generalne skupštine Abdulla Shahid najoštrije osudio napad u kojem je poginulo na desetine osoba. Groelli je kazala da je Shahid izrazio saučešće porodicama poginulih u napadu i poželio brz oporavak povrijeđenima.

U napadu kojeg su dvojica bombaša samoubica izveli na šiitsku džamiju Fatimiya u provinciji Kandahar u Afganistanu, poginulo je 47 osoba.

Murtaza Zarifi, službenik za sigurnost u džamiji Fatimiya, kazao je da su napad izvela dva bombaša samoubice. Lokalni zvaničnici izjavili su da je u napadu poginulo najmanje 47 osoba, dok je mnogo više ranjenih. Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid u saopćenju na Twitteru osudio je napad i dodao kako je sigurnosnim snagama naređeno da što prije pronađu odgovorne.

Bombaški napad je izveden tokom džuma-namaza (molitve muslimana petkom) na najveću džamiju u provinciji. Talibanske sigurnosne snage zatvorile su sve puteve prema džamiji na koju je izveden napad. U bombaškom napadu izvedenom prošle sedmice na džamiju u Kunduzu, poginulo je 46 osoba. Odgovornost za napad u Kunduzu preuzela je teroristička organizacija ISIS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.