PRIČA IZ TURSKE

Dječački hobi pretvorio u posao: Majstor Murat uživa u reparacijama oldtimera

Njegova radionica slovi za nezaobilazno mjesto ljubitelja oldtimera, ali i filmadžija koje tu pronalaze četverotočkaše koji su adekvatni za njihove scenarističke zamisli

Dječački hobi pretvorio u posao: Majstor Murat uživa u reparacijama oldtimera. Anadolija

A. Ka. / Anadolija

16.10.2021

Radionica i salon oldtajmera u turskom gradu Adani zasigurno je mjesto koje istodobno odiše elegancijom i nostalgijom, a u vlasništvu je majstora Murata Yaprua koji je ljubav prema restauraciji starih klasičnih automobila naslijedio od svog oca, javlja Anadolija.

Yapru je kao dječak pomagao ocu u radionici, da bi taj hobi pretvorio u profesionalni izazov i za deset godina je njegova radionica postala nezaobilazno mjesto ljubitelja oldtimera, ali i filmadžija koje tu pronalaze četverotočkaše koji su adekvatni za njihove scenarističke zamisli.

Graciozni izgled

Pored očeve automehaničarske radnje, Yapru je otvorio svoju radionicu u kojoj reparacijom vraća graciozni izgled i produžava vijek starim automobilima.

On je u razgovoru s novinarom AA kazao da su mu potrebni mjeseci, a ponekad i godine da pronađe originalne dijelove i restaurira oronule oldtajmere.

- Uz oca sam počeo raditi kada sam imao osam ili devet godina i ljubav prema starim automobilima me snažno obuzela i svakom godinom je samo jača. Zato sam prije deset godina napustio posao u fabrici i počeo popravljati stare automobile. Brzo sam otvorio i svoju radionicu. Danas imam pune ruke posla i sa svojim timom uživam u tome - kazao je Yapru.

Ističući kako oldtimeri imaju posebnu vrijednost i kako sa sobom nose mnogo emocija i priča, Yapru je kazao da je sretan kada na ulici vidi očuvane stare automobile i kako lično nikada nije koristio automobile koji su napravljeni poslije 1980. godine.

Automobili s dušom

- Oldtimeri su automobili s dušom i treba ih gledati na takav način. Srce mi brže zakuca kada upalim takvo auto. Često kupim i poklonim ružu svom oldtimeru. To je posebna ljubav. Taj osjećaj je moguće osjetiti kada sjednete u takav automobil sa kojim se provozate gradom, podijelite sreću i tugu, baš kao sa nekim prijateljem ili rođakom - kazao je Yapru.

On je na kraju razgovora kazao da mu je sve teže pronaći radnike koji žele raditi kao autolimari, lakireri ili mehaničari za oldtimere te je izrazio nadu da će mladi prepoznati važnost starih automobila čija vrijednost se ne mjeri isključivo snagom motora i tehnološki razvijenom opremo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.