SUSRETI

Erdoan nakon sastanka s Merkel: Rasizam, islamofobija i ksenofobija glavni su problemi u Evropi

Uvjeren sam da će kancelarka Merkel i u budućnosti pružati značajan doprinos tursko-njemačkom prijateljstvu, kazao je Erdoan

E. H. / AA

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla u posjetu Republici Turskoj

Foto: AA


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da Turska sa Njemačkom želi dostići obim trgovinske razmjene od 50 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Uspješni rad

- Nadam se da će se uspješni rad koji smo imali sa gospođom Merkel nastaviti na isti način i tokom mandata nove vlade Njemačke - kazao je Erdoan na konferenciji za novinare nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u vili Huber u Istanbulu.

Istakao je da su tokom današnjih sastanaka detaljno razgovarali o aktuelnim pitanjima koja su na dnevnom redu, posebno o bilateralnim odnosima Turske i Njemačke.

- Turska zajednica u Njemačkoj predstavlja najvažniji društveni aspekt naših odnosa, oni predstavljaju naše zajedničko bogatstvo - rekao je turski predsjednik.

Dodao je kako vjeruje da će Merkel i u narednom periodu nastaviti pružati doprinos s ciljem jačanja odnosa dviju država.

- Uvjeren sam da će kancelarka Merkel i u budućnosti pružati značajan doprinos tursko-njemačkom prijateljstvu - kazao je Erdoan.

Ključni problemi

Dotakao se i ključnih problema i izazova s kojima se suočavaju pripadnici turske zajednice u Evropi.

- Rasizam, islamofobija, ksenofobija i diskriminacija, nažalost, i dalje su glavni problemi turske zajednice u Evropi - rekao je.

Kako je kazao, tokom sastanka s njemačkom kancelarkom razgovarano je i o pitanju izbjeglica i migracija.

- Kada je riječ o izbjeglicama, Turska je postala gotovo kao kuća za goste - istakao je Erdoan u obraćanju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je stigla u posjetu Republici Turskoj.

Više o temi Angela Merkel

NA VRH

Podijeli članak na