PRENOSIMO

U Portugalu lov na "limunada-mafiju"

Porez na šećer u Portugalu podiže cijenu osvježavajućih gaziranih pića u odnosu na druge zemlje Evropske unije

Deutsche Welle

Carinski policajac kontrolira kamion

Foto: Deutsche Welle


- Dobar dan, Vaše dokumente! Što imate za prijaviti za carinjenje? Ovim riječima portugalski carinik Helder Mendes je zaustavio još jedan kamion. Ne zna ni sam više koji je to po redu.

Od sedam ujutro kontrolira s pet kolega kamione koji ulaze iz Španije. Nalazimo se na graničnom prijelazu Vilar Formoso, jednom od najprometnijih u Portugalu. Danas je u potrazi za krijumčarskom robom koju sve češće zapljenjuju. Riječ je o bezalkoholnim pićima, piše Deutsche Welle.

U Portugalu se plaća dodatni porez na šećer, a u Španiji se takvi napici oporezuju normalnom poreznom stopom. Zato se preko granice ilegalno prebacuje sve više slatkih napitaka. Akcijom portugalske carine koja se odvija na svim graničnim prijelazima trebalo bi se spriječiti ilegalni uvoz.

Profesionalno organizirani šverc

- Od 2017. sva bezalkoholna pića koja sadrže šećer dodatno se oporezuje - objašnjava Helder Fernandes, šef kriminalističkog odjela portugalske policije GNR, koja je također zadužena i za suzbijanje krijumčarenja i dodaje:

- Već dvije godine konstatiramo da šverc nije samo porastao već i da je u međuvremenu profesionalno organiziran”.

Prije godinu i pol je prilikom jedne carinske akcije zaplijenjeno 600 hektolitara gaziranog pića na koje nije bio plaćen porez. Porez na tu količinu pića iznosio bi 40.000 eura. Napici su bili namijenjeni prodavaonicama i gastronomiji na području Lisabona.

- Problem je da porezi unutar Europske unije još uvijek nisu usklađeni - dodaje Fernandes. To vrijedi i za porez na dodanu vrijednost, ali i za porez na šećer, čiji je smisao da se konzumira manje napitaka koje sadrže puno šećera što je opasno za zdravlje.

- Porez je relativno mali, ali na veliku količinu se osjeti razlika.

I zato policajci poput Heldera Mendesa pretresaju kamion za kamionom.

- Nije lako, moramo provjeriti puno podataka kako bi ustanovili je li roba krijumčarska ili ne“, kaže Mendes. Najprije se ispituje je li španjolski porez na promet izuzet iz cijene, a onda i je li portugalski porez plaćen ili ne. Traži se dakle dokaz o plaćanju portugalskog poreza na šećer.

Ono što je na granicama problem, u samoj zemlji se pokazalo kao dobro. Mnogi proizvođači sokova su smanjili količinu šećera koji koriste, a i konzumiranje zašećerenih napitaka se smanjilo. Te mjere su uspješne sa stanovišta borbe protiv narodnih bolesti dijabetesa i gojaznosti. I to iako porez na šećer iznosi samo jedan euro po hektolitru.

Rade na veliko

Ipak, ta „limunada-mafija” jeftinim prokrijumčarenim španskim pićima opskrbljuje i one Portugalce koji nemaju problema u zaobilaženju zakona. Helder Mendes kaže da u Španiju po pića ne odlaze očevi koji priređuju rođendan za djecu.

- To su profesionalci, koji to rade na veliko.

Nije im loša zarada.

- U jednom slučaju piće koje sadrži kofein prodavano je za 50 centi, a standardna cijena je jedan euro - kaže Helder Fernandes i dodaje:

- A počinitelji i s tom cijenom imaju dobru zaradu". Fernandes kaže da se ne kontroliraju samo kamioni na graničnim prijelazima već i u unutrašnjosti zemlje.

Carinski policajac Helder Mendes upravo kontrolira još jedan kamion. Ovaj put nije pronašao ilegalne napitke. Nakon nešto više od 12 sati završena je akcija kontrole na portugalskim granicama. 48 policajaca je provjerilo 500 kamiona.

Ovaj put nije bilo krijumčarenih napitaka. Helder Mendes i njegovi kolege se povlače, do sljedeće velike kontrolne akcije. Krijumčarsku djelatnost na portugalskim granicama moglo bi se zaustaviti, ali samo usklađivanjem poreznih stopa u Evropskoj uniji.

Više o temi Portugal

NA VRH

Podijeli članak na