KORONAVIRUS

Najveći novozelandski grad Auklend zadržat će lockdown još dvije sedmice

Svako privremeno ublažavanje restrikcija neće funkcionirati u okviru našeg plana na minimiziranju broja zaraženih, dok pojačavamo vakcinaciju, saopćila je premijerka Jacinda Ardern

Vlasti insistiraju na intenziviranju vakcinacije. Twitter

N. Aj. / Fena

18.10.2021

Najveći novozelandski grad Auklend zadržat će lockdown još dvije sedmice u borbi protiv delta varijante koronavirusa, dok vlasti insistiraju na intenziviranju vakcinacije, saopćila je premijerka Jacinda Ardern u ponedjeljak.

Svojevremeno uzor u borbi na suzbijanju Covid-19, Novi Zeland sada se bori protiv epidemije delta varijante koja se proširila Auklendom i susjednim regijama uprkos strogom lockdownu i zatvaranju granica.

Ardern je izjavila da neće biti promjena u društvenim restrikcijama, najoštrijim u grupi OECD, 34 vodeće svjetske ekonomije, koje su na snazi već 62 dana u Auklendu.

- Svako privremeno ublažavanje restrikcija neće funkcionirati u okviru našeg plana na minimiziranju broja zaraženih, dok pojačavamo vakcinaciju. Najveća stvar koju možemo učiniti, skupa s vakcinacijom, sada je da svako nastavlja da poštuje restrikcije - izjavila je Ardern na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Lockdown u gradu od 1,7 miliona ljudi uveden je sredinom avgusta u naporu suzbijanja epidemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.