TUŽNE VIJESTI

Preminuo Kolin Povel od komplikacija izazvanih koronavirusom

On je bio prvi afroamerikanac koji je bio Državni sekretar SAD-a

H. J. I.

18.10.2021

Kolin Povel. Agencije

Kolin Povel (Colin Powell), prvi afroamerikanac koji je bio Državni sekretar SAD-a, preminuo je u 84 godini od komplikacija zaraze koronavirusom.

-General Kolin L. Povel, bivši američki državni sekretar i predsjedavajući Združenog stožera SAD, preminuo je jutros zbog komplikacija izazvanih koronavirusom. Izgubili smo izvanrednog muža, oca, djeda i sjajnog Amerikanca – napisala je njegova porodica na Facebooku, dodajući da je primio obje doze vakcine.



Nosilac najviših vojnih i civilnih priznanja

Povel je 1980-ih postao prvi Afroamerički savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a, a nakon toga je od 1989. do 1993. obavljao dužnost šefa združenog stožera SAD-a.

U to vrijeme, Povel je nadgledao čak 28 kriza, uključujući invaziju na Panamu 1989. godine i operaciju Pustinjska oluja u ratu u Perzijskom zaljevu protiv Iraka u periodu od 1990. do 1991. godine. 

Bio je 65. državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, za vrijeme republikanskog predsjednika Džordža Buša (George W. Bush).  Povel je bio nosilac najviših vojnih i civilnih priznanja SAD-a kao i drugih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.