PREDSJEDNIK SAD

Džo Bajden: Kolin Pauel je bio dobar čovjek koga sam ponosno nazivao svojim prijateljem

I zauvijek sam mu zahvalan na podršci pri kandidaturi za predsjednika i na našoj zajedničkoj borbi za dušu nacije, istakao je

Džo Bajden. Arhiva

H. J. I.

18.10.2021

Danas je u 84. godini od komplikacija zaraze koronavirusom, premino Kolin Pauel (Colin Powell), prvi afroamerikanac koji je bio Državni sekretar SAD-a. 

Povodom toga, oglasio se i predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden). 

- General Kolin Pauel (Colin Powell) bio je patriota bez premca po časti i dostojanstvu. Sin imigranata, rođen u Njujorku, odrastao u Harlemu i južnom Bronksu Njujorku, apsolvent City Collegea u Njujorku, popeo se u najviše činove vojske Sjedinjenih Država i savjetovao četiri predsjednika. Vjerovao je u obećanja Amerike jer ju je živio. I posvetio je veliki dio svog života tome da to obećanje postane stvarnost za mnoge druge. 

Kao senator, blisko sam sarađivao s njim dok je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost, predsjedavajući Zajedničkog načelnika štaba i državni sekretar. Tokom našeg dugogodišnjeg zajedničkog rada, čak i kada se nismo slagali, Kolin je uvijek bio neko ko vam je dao sve od sebe i odnosio se prema vama s poštovanjem.



Rušio rasne barijere

Kolin je utjelovio najviše ideale ratnika i diplomate. Bio je predan snazi i sigurnosti naše nacije prije svega. Budući da se borio u ratovima, bolje je od bilo koga shvatio da samo vojna moć nije dovoljna za održavanje našeg mira i prosperiteta. Iz svog uvida u historiju, savjetovanja predsjednika i oblikovanja politike naše nacije, Kolin je predvodio sa svojom ličnom posvećenošću demokratskim vrijednostima koje našu zemlju čine jakom. Uvijek iznova, stavljao je državu ispred sebe, prije partije, prije svega, u uniformi i van nje, i to mu je donijelo univerzalno poštovanje američkog naroda.

Nakon što je u više navrata rušio rasne barijere, tabajući put koji su drugi trebali slijediti u službi savezne vlade, Kolin je cijeli život bio predan ulaganju u sljedeću generaciju vodstva. Bilo kroz brigu o ženama i muškarcima koji su služili pod njegovom komandom i diplomatama koje je vodio, ili kroz posao koji je dijelio sa svojom suprugom Almom u Savezu američkih obećanja u podizanju mladih ljudi, ili kroz godine koje je vodio Eisenhower-ovu stipendiju, Kolinovo liderstvo je uvijek uključivalo fokus na budućnost.



Pouzdan prijatelj

Iznad svega, Kolin je bio moj prijatelj. S njim se bilo lako smijati. Pouzdani prijatelj u dobrim i teškim vremenima. Mogao je voziti svoju Corvette Stingray kao niko, nešto što sam iz prve ruke naučio na trkačkoj stazi dok sam bio potpredsjednik. I zauvijek sam mu zahvalan na podršci pri kandidaturi za predsjednika i na našoj zajedničkoj borbi za dušu nacije. Nedostajaće mi mogućnost da se ubuduće pozivam na njegovu mudrost.

Džil i ja svu svoju ljubav i snagu šaljemo Almi, njihovoj djeci, Lindi, Ana-Mariji (Annemarie) i Majklu (Michaelu), njihovim unucima i cijeloj porodici Pauel. Naša nacija tuguje s vama.

Kolin Pauel je bio dobar čovjek. Ostaće upamćen kao jedan od naših velikih Amerikanaca - izjavio je Bajden, prenosi Bijela kuća.

Također, u znak poštovanja, zastava SAD će biti spuštena na pola koplja sve do zalaska sunca 22. oktobra 2021. godine, navodi se u saopštenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.