DRŽAVNI SEKRETAR

Entoni Blinken: Pauel je bio vjerovatno najcjenjeniji i najslavniji Amerikanac u uniformi

On ga je također opisao kao čovjeka duboke poniznosti, koji je mogao "priznati greške"

H. J. I.

18.10.2021

Entoni Blinken. Screenshot

Državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) odao je u ponedjeljak počast pokojnom bivšem državnom sekretaru i penzionisanom generalu sa četiri zvjezdice Kolinu Pauelu (Colin Powell), rekavši da ga je Pauelovo vojno iskustvo učinilo zagovornikom diplomatije na prvom mjestu a nasilne intervencije u krajnjem slučaju.

Blinken se obratio uživo iz State departmenta, gdje je istakao da je Pauel bio „izvanredni vođa i veliki čovjek“.

-On je State departmentu dao najbolje od svog vođstva, svog iskustva i svog patriotizma. Dao nam je svoju pristojnost i State Department ga je volio zbog toga. Sekretar Pauel je bio voljen i u našim ambasadama i konzulatima širom svijeta - rekao je Blinken.

Blinken je u svom govoru u čast prvom američkom afroameričkom državnom sekretaru pohvalio Pauelov karakter ukorijenjen u skromnim počecima u južnom Bronksu i uzdižući se kroz vojne redove, izgradio slavnu 35-godišnju karijeru od pješadijskog oficira do najviše pozicije u kabinetu na više mjesta predsjedničke administracije.

-On je bio vjerovatno najcjenjeniji i najslavniji Amerikanac u uniformi- rekao je Blinken.

Blinken je rekao da je Pauelov vojni mandat duboko uticao na njegovo vrijeme provedeno na mjestu državnog sekretara, tokom kojeg se zalagao za vojnu suzdržanost u korist diplomatije i izradio "Pauelovu doktrinu", skup rigoroznih kriterija koje treba ispuniti prije nego što opravda upotreba sile, te je istakao da je Pauel podržavao saradnju između vojnog i diplomatskog osoblja u inostranstvu.

Blinken je također opisao Pauela kao čovjeka duboke poniznosti, koji je mogao "priznati greške". On je ovo nazvao znakom Pauelovog "integriteta".

-Sekretar Pauel je, jednostavno i potpuno, bio vođa i znao je kako izgraditi snažan i ujedinjen tim ... Rezultat je bio da su njegovi ljudi bili spremni ići kroz zidove umjesto njega – zaključio je Blinken.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.