PET OSOBA IZGUBILO ŽIVOT

Norveška policija objavila nove informacije: Ubijeni nisu stradali od luka i strijele

Stravične scene iz Kongsburga otprije pet dana obišle svijet

Norveška: Strijelom pogođen samo policajac van dužnosti. TWITTER

E. Ćosić

18.10.2021

Prije pet dana na jugoistoku Norveške dogodio se napad u kojem je život izgubilo pet osoba. Prvobitno su brojni mediji prenijeli kako je napad izvršen lukom i strijelom, ali to nije tačno. 

Naime, kako je danas saopćila norveška policija, pet osoba ubijenih u Kongsburgu je zapravo izbodeno na smrt. U napadu u malom norveškom gradiću, udaljenom oko 80ak kilometara od Osla, život su izgubile četiri žene i jedan muškarac, starosti između 52 i 78 godina. Tri osobe su, takođe, povrijeđene, uključujući policajca van dužnosti koji je pogođen lukom i strijelom u ranoj fazi napada, koji je trajao oko 35 minuta.

Izgleda da je napadač tada odbacio ovo oružje, rekli su istražioci. Policijski inspektor Per Tomas Omholt rekao je da je pet osoba ubijeno tako što je izbodeno, ali je odbio da kaže da li se radi o nožu ili većem oružju.

- Neki su ubijeni u svojim domovima, drugi javno - rekao je Omholt na konferenciji za novinare.



Pronađene strijele. TWITTER

Prošle srijede, policija je saopćila da je ubistvo počinio čovjek naoružan lukom i strijelom, a kasnije su dodali da je u pitanju bilo i drugo oružje. Omholt nije rekao zašto je trebalo šest dana da razjasni koje oružje je korišteno. 

Istražioci vjeruju da je jedini osumnjičeni u slučaju, koga je policija prošle nedjelje imenovala Espen Andersen Braten, 37-godišnjak koji je mentalno bolestan i koji se trenutno nalazi u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.