TENZIJE

Sjeverna Koreja ispalila najmanje jedan balistički projektil, japanski premijer morao prekinuti predizbornu kampanju

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je uočeno ispaljenje dva balistička projektila i da je za žaljenje to što je Sjeverna Koreja izvršila niz proba u proteklih nekoliko sedmica

N. Aj. / Srna

19.10.2021

Lansiranje projektila izvršeno jučer. Agencije

Sjeverna Koreja ispalila je najmanje jedan balistički projektil sa svoje istočne obale, zbog čega je japanski premijer Fumio Kušida (Fumio Kishida) morao da prekine svoju predizbornu kampanju.

Lansiranje projektila koje su prijavili zvaničnici Južne Koreje i Japana izvršeno je nakon što su jučer južnokorejski i američki zvaničnici u Vašingtonu razgovorali o nuklearnom sporu sa Sjevernom Korejom.

Prema pojedinim izvještajima, danas će se u Seulu sastati šefovi obavještajnih službi SAD, Južne Koreje i Japana.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je projektil ispaljen u blizini mjesta Sinpo, gdje Sjeverna Koreja drži svoje podmornice i opremu za probno ispaljenje balističkih raketa.

Sjeverna Koreja lansirala je iz istog područja i druge vrste projektila.

Južnokorejsko Vijeće za nacionalnu sigurnost na vanrednom sastanku izrazio je duboko žaljenje zbog probe i od Sjeverne Koreje zatražio da nastavi razgovore.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je uočeno ispaljenje dva balistička projektila i da je za žaljenje to što je Sjeverna Koreja izvršila niz proba u proteklih nekoliko sedmica.

Kišida je, zbog novonastale situacije, otkazao planirane predizborne sastanke na sjeveru Japana i najavio povratak u Tokio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.