EVROPSKI PARLAMENT

Poljski premijer poručio EU: Nećete nas zastrašiti

Moravicki je odbacio tvrdnje da se nacionalno-konzervativna vlada Prava i pravde (PiS) sprema za "Polexit"

Poljski premijer Moteus Moravicki. AFP

Fu. M.

19.10.2021

Poljski premijer Moteus Moravicki (Mateusz Morawiecki) odbacio je u Evropskom parlamentu optužbe da je poljska vlada antievropska, istaknuvši da je europska integracija "sudbina" Poljske, ali je ponovio da je Ustav najviši zakon u Poljskoj.

- Evropska integracija je naš izbor, to je naša sudbina - poručio je danas na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta poljski premijer.

Moravicki je odbacio tvrdnje da se nacionalno-konzervativna vlada Prava i pravde (PiS) sprema za "Polexit" nakon što je ranije ovoga mjeseca Ustavni sud Poljske presudio da je poljski Ustav nadređen Ugovorima o EU, što je izazvalo oštre kritike Evropske komisije.

- Poljska je i ostat će dio Evropske unije. Naša je vlada dio proevropske većine, a to ne znači da poljski građani nisu zabrinuti za budućnost Evropske unije, ta je zabrinutost opravdana - kazao je Moravicki.

Međutim, istaknuo je da se treba usprotiviti širenju ovlasti europskih institucija koje nisu odobrile nacionalne države i građani te da je Evropa upravo postala jaka zbog "ravnoteže između konkurentnosti i saradnje država".

Evropski zakoni imaju primat nad nacionalnima samo u područjima koje su EU delegirale države članice, istaknuo je u Moravicki.

Rekao sam da integraciji unutar EU, ali ne centralizaciji Evropske unije.

- Poljsku nećete moći zastrašiti - rekao je Moravcki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.