ZABRINJAVAJUĆE

UNICEF: Više od 10.000 djece ubijeno ili ranjeno u ratu u Jemenu

Potvrđena brojka iz operacija UN-a za izvještavanje i nadzor pruža sasvim izvjesno manji broj žrtava od realnog, jer brojne pogibije i ranjavanja djece ostaju neprijavljeni, izjavio je portparol UNICEF-a James Elder

Više od četvero među petero djece u potrebi je za humanitarnom pomoći. Ilustracija

A. Ka. / Srna

19.10.2021

Više od 10.000 djece u Jemenu ubijeno je ili ranjeno u višegodišnjem ratu u toj siromašnoj zemlji, saopćio je portparol Agencije UN-a za djecu UNICEF u utorak.

- Potvrđena brojka iz operacija UN-a za izvještavanje i nadzor pruža sasvim izvjesno manji broj žrtava od realnog, jer brojne pogibije i ranjavanja djece ostaju neprijavljeni - izjavio je portparol UNICEF-a James Elder novinarima.

Kazao je da na osnovu novih cifri, četvero djece bude ubijeno ili obogaljeno svakoga dana, što je “sraman rekord” otkako je koalicija pod saudijskim vodstvom intervenirala u ratu 2015. godine.

UN dugo vremena smatraju Jemen, gdje se rat nastavio krajem 2014. nakon što su pobunjenici osvojili prijestolnicu Sanaau, kao zemlju s najtežom humanitarnom krizom.

Ta zemlja Arapskog poluotoka suočava se s kombiniranim negativnim faktorima produženog sukoba, ekonomskog razaranja i urušavanja socijalnih službi, kao i nedovoljno finansiranim programima pomoći UN-a.

Više od četvero među petero djece u potrebi je za humanitarnom pomoći, što je oko 11 miliona djece, tvrdi UNICEF.

Sudeći po brojkama UN-a, ukupno 3.455 djece je ubijeno i više od 6.600 ranjeno u borbama u Jemenu između 15. marta 2015. i 30. septembra ove godine, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.