NASLJEDNIK NELSONA

Odbor Senata SAD za međunarodne odnose potvrdio Marfijevu nominaciju

Za sada je nepoznat datum finalnog glasanja

H. J. I.
  • Majkl Marfi će najvjerovatnije nasljediti Nelsona

    Majkl Marfi će najvjerovatnije nasljediti Nelsona

    Foto: Avaz


Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) odabrao je američkog diplomatu Majkla Marfija (Michael Murphy) za sljedećeg američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

On je saslušan 5. oktobra, a danas je Odbor Senata SAD za međunarodne odnose potvrdio njegovu nominaciju. Sljedeći korak je glasanje u američkom Senatu, koji treba da odluči o konačnoj sudbini Marfija. Za sada nije poznat datum kada će se raspravljati o njemu.

Kako je Marfi istakao u svom obraćanju pred Senatom, ako bude potvrđen raduje se povratku u Sarajevo gdje je služio u periodu od 2006. do 2009. godine.

On je također istakao šest prioriteta među kojima su podržavanje evroatlantske težnje Bosne i Hercegovine, reforma vladavine prava, reforma za poticanje ekonomskog rasta, suprotstavljanje naporima lokalnih i spoljnih aktera, posebno Rusije i Narodne Republike Kine, koje ugrožavaju interese SAD i podrivaju budućnost BiH, podržavanje napora za unaprjeđenje pomirenja konstitutivnih naroda i drugih i rekao je da će se fokusirati na bezbjednost i sigurnost američkih građana, kao i na sigurnost i dobrobit misije Sjedinjenih Država u Sarajevu.

NA VRH

Podijeli članak na