NA DANAŠNJI DAN

Preminula Jovanka Broz, udovica Josipa Broza Tita, u 89. godini

Bivši libijski vođa Muamer al-Gadafi ubijen u Sirtu od pobunjenika

Preminula Jovanka Broz. Arhiv

N. Aj.

20.10.2021

Danas je srijeda, 20. oktobar, 293. dan 2021. Do kraja godine ima 72 dana.

1827. U pomorskoj bici kod Navarina, tokom grčkog rata za oslobođenje, udružena britansko-francusko-ruska flota pod zapovjedništvom admirala Edvarda Kodringtona (Edward Codrington) uništila je osmansko-egipatsku flotu pod zapovjedništvom Ibrahim-paše

1935. Kineske revolucionarne snage Mao Čedunga (Cedunga) stigle u pokrajinu Šensi na sjeverozapadu Kine i time okončale Dugi marš (oko 10.000 kilometara), započet godinu ranije s jugoistoka zemlje, tokom kojeg su probile četvorostruku blokadu Čang Kaj Šekovih snaga.

1940. U Sarajevu rođen Nedžad Ibrišimović, bh. književnik.

1944. Jedinice NOVJ-a pod komandom generala Peke Dapčevića i Crvene armije pod komandom generala Vladimira Ivanoviča Ždanova oslobodile u Drugom svjetskom ratu Beograd.

Opera u Sidneju prepoznatljivi simbol ovog grada. Agencije

1962. Počeo Indijsko-kineski rat zbog spornih teritorija na Himalajima. Kineske snage su brzo potisnule indijske i zauzele sporne teritorije.

1973. Zvanično otvorena nova zgrada opere u Sidneju u Australiji, koja je postala prepoznatljivi simbol ovog grada po neobičnom krovu nalik na jedra.

1992. Kod Viteza u srednjoj Bosni počeli sukobi HVO-a i Armije BiH. Jedinice JNA povukle se iz dubrovačkog zaleđa, a poluostrvo Prevlaka na ulazu u Boku kotorsku stavljeno je pod kontrolu posmatrača UN-a.

1994. Umro američki glumac Burt Lenkaster (Lancaster), poznat po ulogama kauboja u vesternima, filmovima o temama Divljeg zapada. Nagrade Oskar i Zlatni globus dobio je za najbolju glavnu ulogu u filmu “Elmer Gantry” (1960).

1995. U Rijeci eksplodirao automobil bomba ispred policijske uprave. Poginuo je jedan atentator, drugi je teško ranjen, a 28 ljudi je lakše ranjeno. Događaj se povezuje s hrvatskim izručenjem SAD Fouada Talata Kuasema (Talaata Qassema).

2000. U Ugandi je, saradnjom lokalnih i međunarodnih zdravstvenih radnika, zaustavljeno širenje epidemije prouzrokovane smrtonosnim ebola virusom, od kojeg je umrlo 47 i zaraženo više od 75 osoba.

U Ugandi je zaustavljeno širenje epidemije prouzrokovane smrtonosnim ebola virusom. Agencije / Ilustracija

2001. Hiljade demonstranata na ulicama francuskih gradova protestovale su protiv države zbog zavisnosti od nuklearne energije, od koje potiče više od tri četvrtine energije Francuske.

2003. Haški tribunal objavio optužnice protiv generala bivše Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića i policijskih generala Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića za zločine počinjene na Kosovu 1999. godine. Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali tom sudu 2005, a Đorđević je uhapšen 17. juna 2007. u Budvi i izručen Tribunalu. Haški tribunal je 23. januara 2014. Pavkoviću potvrdio kaznu od 22 godine zatvora, Lukiću 20, a Lazareviću 14 godina. Vlastimiru Đorđeviću je 2011. smanjena kazna sa 27 na 18 godina zatvora. Po istoj optužnici, Nikoli Šainoviću, koji se predao 2. aprila 2002, potvrdio je 18 godina zatvora.

Miodrag Petrović Čkalja. Arhiv

2003. U Beogradu preminuo poznati pozorišni i filmski glumac Miodrag Petrović Čkalja, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Veliku popularnost stekao je ulogama u humorističkim televizijskim serijama.

2011. Bivši libijski vođa Muamer al-Gadafi ubijen u Sirtu od pobunjenika, a snage prelaznog nacionalnog savjeta preuzele kontrolu nad gradom.

2013. U Beogradu u 89. godini preminula Jovanka Broz, udovica bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

2017. Oko 800.000 arakanskih muslimana Rohinja od augusta izbjeglo iz Mijanmara ispred vojnih i policijskih snaga ove zemlje u susjedni Bangladeš, saopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Genevi.

2017. U napadu bombaša samoubice na šiitsku džamiju tokom molitve u zapadnom dijelu Kabula ubijeno 39 osoba, a 41 je ranjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.