MANJAK RADNIKA U ŠPEDICIJI

Velike cifre, a opet ispod prosjeka: Evo koliko zarađuju vozači kamiona u Njemačkoj

Već danas Njemačkoj nedostaje 60 do 80.000 profesionalnih vozača

N. Aj.

Moguć kolaps u špediciji

Foto: Ilustracija


Vozači teretnih vozila u Njemačkoj zarađuju ispodprosječno, što bi moglo dodatno uzrokovati pomanjkanje radnika u špediciji, saopćio je u utorak Statistički ured Njemačke.

Prema najnovijim podacima, kvalificirani vozači kamiona s punim radnim vremenom i zaposleni na neograničeno u prosjeku zarađuju 14,21 eura bruto na sat. Vozači bez završene strukovne škole zarađuju 12,91 euro na sat.

To je osjetno niže u usporedbi s ostatkom tržišta rada u Njemačkoj, gdje izučeni stručni radnici u prosjeku zarađuju 19,97 eura na sat. Prosječna bruto plaća izučenog vozača kamiona iznosi 2.623 eura dok je u ostatku ekonomije za radnike s kvalifikacijom plaća 3.286 (bruto).

Strukovno udruženje vozača teretnih vozila BGL upozorava kako bi i u Njemačkoj u sljedeće dvije godine mogao uslijediti sličan kolaps u špediciji kao što je to u posljednje vrijeme slučaj s Velikom Britanijom.

- Već danas Njemačkoj nedostaje 60 do 80.000 profesionalnih vozača. Godišnje u penziju odlazi 30.000 vozača, a dolazi svega 15.000 onih koji tek ulaze u ovo zanimanje - piše u saopćenju BGL-a.

Dirk Engelhardt iz BGL-a smatra da ono što se sada događa u Velikoj Britaniji dolazi u Zapadnu Evropu, ali s "manjim vremenskim odmakom".

- Brexit je u Velikoj Britaniji samo ubrzao ovaj proces. Mi idemo prema kolapsu u sektoru logistike i opskrbe - rekao je Engelhardt.

U Velikoj Britaniji je uslijed Brexita došlo do kolapsa u opskrbi zbog pomanjkanja vozača teretnih vozila.

NA VRH

Podijeli članak na