PRAVILI PARAVOJNU JEDINICU

Uhapšena dvojica bivših njemačkih vojnika zbog optužbi za terorizam

Njih dvojica su bili svjesni da će planirana jedinica morati ubijati ljude tokom operacija i da bi civili mogli biti ubijeni ili povrijeđeni

Dvojica osumnjičenih su bivši članovi Bundesvera. Agencije / Ilustracija

N. Aj.

20.10.2021

Njemačko savezno tužilaštvo saopćilo je u srijedu da je uhapsilo dva bivša vojnika oružanih snaga Savezne Republike Njemačke Bundesvehra za koje se "jako sumnja" da su pokušali formirati paravojnu jedinicu koju su činili drugi bivši vojnici ili policajci, piše Deutsche Welle.

U saopćenju, tužioci su naveli da su dvojica muškaraca, identificirani samo kao Arend-Adolf G. i Achim A. prema njemačkim zakonima o privatnosti, prvenstveno motivisani očekivanom mjesečnom isplatom od oko 40.000 EUR (46.560 USD) svakom članu jedinica.

Planirano je da se jedinica sastoji od 100 do 150 plaćenika i da bude pod jedinom komandom dvojice uhapšenih muškaraca, navodi se u saopćenju.

Prema tužiocima, njih dvojica su htjeli rasporediti jedinicu za izvođenje borbenih operacija u tekućem građanskom ratu u Jemenu s ciljem "pacifikacije" regije i prisiljavanja pobunjenika Hutija i jemenske vlade na pregovore.

Muškarci su uhapšeni na jugu Njemačke, jedan u gradu Minhenu, a drugi u regiji Švarcvald u pokrajini Baden-Vurtemberg, navodi se u saopćenju.

Njih dvojica su bili svjesni da će planirana jedinica morati ubijati ljude tokom operacija i da bi civili mogli biti ubijeni ili povrijeđeni, rekli su tužioci, dodajući da su osumnjičeni također planirali da ta grupa djeluje kao plaćenici u drugim sukobima.

Prema izjavi tužitelja, dvojica bivših vojnika željela su financirati prvenstveno iz Saudijske Arabije, pri čemu je Achim A. neko vrijeme pokušavao stupiti u dijalog sa predstavnicima Saudijske Arabije-do sada, uzalud, kao niko u Saudijskoj Arabiji strana je reagovala.

Iako jedinica još nije formirana, tužioci su rekli da su Arend-Adolf G. već kontaktirali najmanje sedam ljudi kako bi utvrdili jesu li zainteresirani za pridruživanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.