GLOBALNO ZAGRIJAVANJE

UN: Planirana proizvodnja fosilnih goriva ozbiljno ugrožava klimatske ciljeve

Iz UN-a navode da se emisije moraju smanjiti za gotovo 50 posto do 2030. godine

Proizvodnje fosilnih goriva u ovoj deceniji "opasno neusklađene". Ilustracija

N. Aj. / Fena

20.10.2021

Države svijeta trenutno planiraju više nego udvostručiti proizvodnju uglja, nafte i plina, što nije u skladu sa planovima ograničenja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni, objavile su u srijedu Ujedinjene nacije.

Deset dana prije klimatskog samita koji se smatra ključnim za održivost temperaturnih ciljeva Pariskog sporazuma, iz UN-ovog Programa za okoliš navode o da su planovi država oko proizvodnje fosilnih goriva u ovoj deceniji "opasno neusklađeni" sa potrebnim smanjenjem emisija, prenosi AFP.

Iz UN-a navode da se emisije moraju smanjiti za gotovo 50 posto do 2030. godine i na nulu do sredine stoljeća kako bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepeni iznad nivoa predindustrijskog doba.

No, izvještaj o proizvodnji otkrio je da će se ukupna proizvodnja fosilnih goriva vjerojatno povećati barem do 2040.

Razvojni planovi proizveli bi 110 posto više fosilnih goriva u ovoj deceniji nego što je u skladu s ograničavanjem globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni iznad zadanog nivoa, i 45 posto više u dijelovima svijeta gdje se temperature povećavaju za dva stepena.

- Rezultati istraživanja su jasni: globalna proizvodnja uglja, nafte i plina mora početi padati odmah i to prilično naglo kako bi bila u skladu s ograničavanjem dugoročnog zagrijavanja - rekao je Ploj Ačakulvist (Ploy Achakulwisut), vodeći autor izvještaja sa Instituta za okoliš u Štokholmu.

On dodaje da države ipak nastavljaju planirati i podržavati nivoe proizvodnje fosilnih goriva koji uvelike premašuju one količine koje možemo sagorijevati na siguran način.

S dosadašnjim stopom zagrijavanja od 1,1 stepen, planeta se sve više muči sa učestalim sušama, poplavama i olujama koje postaju sve jače s podizanjem nivoa mora.

Dogovorom iz Pariza iz 2015. godine, zemlje su se obavezale ograničiti zagrijavanje na između 1,5 i 2 stepena kroz značajno smanjenje emisija stakleničkih plinova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.