RUSIJA

Lavrov otvorio konferenciju o Afganistanu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otvorio je konferenciju i naglasio je da “formiranje uistinu inkluzivne vlade odražava interese ne samo svih etničkih grupa, nego i svih političkih snaga u zemlji”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Agencije

A. Ka. / Fena

20.10.2021

Rusija je domaćin današnje konferencije o Afganistanu koji uključuju visoke predstavnike talibana i susjednih zemalja, u diplomtskom naporu koji naglašava uticaj Moskve.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otvorio je konferenciju i naglasio je da “formiranje uistinu inkluzivne vlade odražava interese ne samo svih etničkih grupa, nego i svih političkih snaga u zemlji”, i neophodno je za ostvarenje stabilnog mira u Afganistanu, prenosi AP.

Ljudska prava

Rusija je radila na uspostavi kontakta s talibanima, čak i pored toga što ih je proglasila terorističkom organizacijom 2003. godine, i nikada ih nije skinula s te liste. Svaki kontakt s tom grupom kažnjiv je po ruskom zakonu, ali je ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo na pitanje o toj očiglednoj kontradikciji tvrdeći da je razmjena kontakata s talibanima od suštinskog značaja za pomoć u stabiliziranju Afganistana.

Za razliku od brojnih zemalja, Rusija nije evakuirala svoju ambasadu iz Kabula i njen ambasador održava redovne kontakte s talibanima nakon što su preuzeli afganistansku prijestolnicu u augustu.

Lavrov je pohvalio talibane zbog njihovih napora na stabiliziranju vojno-političke situacije u zemlji i osiguravanju djelovanja državnih struktura.

- Zadovoljni smo nivoom praktične interakcije s afganistanskim vlastima koja nam omogućuje da efektivno obezbjedimo sigurnost ruskih građana u Afganistanu i neometan rad naše ambasade u Kabulu – izjavio je Lavrov u uvodnom obraćanju na konferenciji.

On je naglasio značaj poštovanja ljudskih prava i provođenja dobro izbalansirane socijalne politike, dodajući da je razgovarao o tim temama s talibanskom delegacijom prije konferencije.

Abdul Salam Hanafi, zamjenik premijera u talibanskoj prelaznoj vladi, koji je prisustvovao današnjim razgovorima, izjavio je da je “ovaj sastanak veoma bitan za stabilnost kompletne regije”.

Humanitarna pomoć

Lavrov je kazao da će Rusija uskoro poslati isporuku humanitarne pomoći u Afganistan, i zatražio je od međunarodne zajednice da brzo mobilizira resurse kako bi spriječila humanitarnu krizu u zemlji.

Sovjetski Savez vodio je desetogodišnji rat u Afganistanu koji je okončan povlačenjem njegovih vojnika 1989. godine.

Moskva je posljednjih godina ostvarila snažan povratak kao uticajna sila u razgovorima o Afganistanu, pružajući gostoprimstvo talibanskim predstavnicima i članovima drugih frakcija na bilateralnim i multilateralnim sastancima.

Skupa s talibanima i ostalim afganistanskim frakcijama, razgovori u takozvanom moskovskom formatu održavani su od 2017. i također su uključivali predstavnike Kine, Pakistana, Irana, Indije i bivših sovjetskih zemalja u centralnoj Aziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.