PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan u Abuji: Turska jača vojnu i sigurnosnu saradnju s Nigerijom

Turska nastavlja razmjenjivati potrebne informacije o ilegalnim aktivnostima terorističke organizacije FETO u Nigeriji, kazao je turski predsjednik Erdoan

Erdoan u Abuji. Anadolija

A. Ka. / Anadolija

20.10.2021

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da ta zemlja jača vojnu i sigurnosnu saradnju s Nigerijom koja vodi borbu protiv terorističkih organizacija, oružanih grupa i piratskih bandi, javlja Anadolija.

Nakon historijskih posjeta u Angoli i Togu, turski predsjednik Erdoan danas boravi u zvaničnoj posjeti i afričkoj državi Nigeriji, gdje ga je uz najviše počasti dočekao nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari.

Nakon bilateralnog susreta dvojice lidera i sastanka proširenih delegacija Turske i Nigerije, Erdoan je novinarima kazao da Turska želi intenzivirati saradnju sa Nigerijom.

Turska nastavlja razmjenjivati potrebne informacije o ilegalnim aktivnostima terorističke organizacije FETO u Nigeriji - istakao je Erdoan.

Naredne godine će Turska i Nigerija proslaviti 60 godina bilateralnih odnosa, a Erdoan je naglasio da je turska diplomatska misija u Nigeriji jedna od najstarijih u Africi.

Nigerijski predsjednik Buhari je zahvalio Erdoanu na posjeti i istakao da su današnji sastanci bili veoma korisni i afirmativni za intenziviranje odnosa i saradnje između Turske i Nigerije.

Delegacije Turske i Nigerije danas su potpisale ukupno sedam bilateralnih sporazuma, a nigerijski predsjednik Buhari je kazao da su to sporazumi o saradnji u oblastima energetike, vojne industrije, rudarstva i hidrokarbonskih istraživanja.

- Nadamo se da će implementacija potpisanih sporazuma početi što prije - rekao je Buhari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.