STAVLJENO DO ZNANJA

SAD poručile Sjevernoj Koreji: Vrijeme je za održive, sadržajne razgovore

Članovi Evropskog vijeća – Francuska, Estonija i Irska – također su pozvali Sjevernu Koreju da se "smisleno angažira" s opetovanim ponudama za dijalog Sjedinjenih Država i Južne Koreje

N. Aj.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un

Foto: Agencije


Sjedinjene Američke Države ponudile su susret Sjevernoj Koreji bez preduvjeta i jasno stavile do znanja da Vašington nema neprijateljske namjere prema Pjongjangu, izjavila je u srijedu američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Linda Tomas - Grinfild (Thomas - Greenfield) kad se Vijeće sigurnosti sastalo zbog najnovijeg lansiranja projektila Sjeverne Koreje.

- Sjeverna Koreja se mora pridržavati rezolucija Vijeća sigurnosti i vrijeme je da se uključi u održiv i sadržajan dijalog prema cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka - rekla je Tomas-Grinfild novinarima i dodala da je administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) “spremna za ozbiljnu i trajnu diplomaciju”, prenosi agencija Hina.

Članovi Evropskog vijeća – Francuska, Estonija i Irska – također su pozvali Sjevernu Koreju da se "smisleno angažira" s opetovanim ponudama za dijalog Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima u Njujorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar primjedbi Tomas-Grinfild.

Sjeverna Koreja podvrgnuta je sankcijama UN-a od 2006. godine koje su se stalno jačale u pokušaju da se prekine financiranje programa nuklearnih i balističkih projektila Pjongjanga. Mjere uključuju zabranu lansiranja balističkih projektila. Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i tadašnji američki predsjednik Donald Tramp (Trump) sastali su se tri puta 2018. i 2019., ali nisu uspjeli postići napredak.

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila novu, manju balističku raketu s podmornice, što je navelo Sjedinjene Države i Veliku Britaniju da u srijedu pokrenu to pitanje u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

NA VRH

Podijeli članak na