SARADNJA S MOSKVOM

Stoltenberg: Odnosi Rusije i NATO-a na najnižoj tački od hladnog rata

Mi se u procesu učenja lekcija iz misije u Afganistanu moramo usredotočiti na ono što nije bilo dobro, rekao je Stoltenberg

Jens Stoltenberg. AFP

Fu. M.

21.10.2021

Odnosi NATO-a i Rusije na niskom nivou, situacija je najteža od kraja hladnog rata, ali treba ostaviti prostor za razgovore, izjavio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Moramo razumjeti da su odnosi Rusije i NATO-a na nisom nivou. Nije bilo teže od kraja hladnog rata - rekao je Stoltenberg uoči početka sastanka ministara odbrane država članica NATO-a.

Stoltenberg je dodao da je uprkos poteškoćama važno zadržati komunikacijske kanale s Rusijom.

- Čvrsto vjerujemo da je, kada su stvari teške i kada smo suočeni s izazovima u našim odnosima kao što smo sada, čak još važnije razgovarati i NATO će se nastaviti zauzimati za konstruktivan ili smislen dijalog s Rusijom - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da vojna operacija NATO-a u Afganistanu nije bila uzaludna.

- Mi se u procesu učenja lekcija iz misije u Afganistanu moramo usredotočiti na ono što nije bilo dobro i na ono što je funkcioniralo. Naravno da je tragedija za afganistanski narod da su se talibani vratili, teško je svima nama koji smo toliko godina podržavali Afganistan, ali istodobno trebamo priznati da smo imali znatna postignuća - rekao je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.