BRISEL

Završena zasjedanja prvog dana sastanka ministara odbrane NATO-a

Nemamo namjeru na kopno u Evropi postaviti nove nuklearne projektile, rekao je Jens Stoltenberg

Završena zasjedanja prvog dana sastanka. Anadolija

A. Ka. / Anadolija

21.10.2021

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako su ministri odbrane zemalja NATO-a odobrili novi i sveobuhvatni plan odbrane, postigli dogovor u vezi s ciljevima sposobnosti saveza, a razgovarano je i o Rusiji i Afganistanu, javlja Anadolija.

Stoltenberg je odgovarao na pitanja novinara po završetku prvog dana sastanka ministara odbrane NATO-a koji se održava u Briselu.

Uravnotežen politički i vojni paket

Kako je rekao, prvog dana razgovarano je o sigurnosnoj situaciji i mjerama opreza. Dodao je kako rade na postizanju harmonije u svijetu koji je sve kompleksniji, a rivalstvo veće.

Ministri su odobrili novi sveobuhvatni plan koji će braniti NATO u krizama i sukobima, a cilj je prave snage pozicionirati u pravo vrijeme na pravom mjestu.

Razgovarano je o eventualnom odgovoru na prijetnje Rusije raketnim sistemima, te o tome da NATO neće ponoviti destabilizacijski stav Rusije.

- Nemamo namjeru na kopno u Evropi postaviti nove nuklearne projektile. Kao odgovor na ove prijetnje provodimo uravnotežen politički i vojni paket. On se sastoji od ozbiljnih poboljšanja naših zračnih i raketnih sistema, jačanja konvencionalnih mogućnosti uz borbene avione pete generacije, sinhronizaciju vježbi i obavještajnih službi, poboljšanje efikasnosti i spremnosti nuklearnog odvraćanja - rekao je Stoltenberg.

Kazao je kako su ministri razgovarali i o Afganistanu.

Dodao je kako će biti na oprezu kako Afganistan ponovo ne bi postao "gnijezdo za teroriste".

- Naročito SAD i druge saveznice, ukoliko bude potrebno, imaju mogućnost da izdaleka gađaju terorističke grupe u Afganistanu. To znači da nema potrebe da se na terenu nalazi na hiljade vojnika kako bi gađali terorističke grupe za koje vidimo da planiraju i izvode terorističke napade - pojasnio je on.

Osvrnuo se i na evakuacije iz Afganistana te dodao kako značajnu ulogu u ovom procesu imaju Turska, SAD, Norveška, Velika Britanija i Njemačka.

Povećanje spremnosti snaga

Upitan za jačanje vlastitih mogućnosti evropskih zemalja kada je u pitanju odbrana, Stoltenberg je pozdravio napore Evropske unije kada je u pitanju držanje snaga spremnim i pružanja novih mogućnosti.

Dodao je kako između NATO-a i EU-a nema rivalstva, već da napori EU dopunjavaju NATO.

- Povećanje spremnosti snaga znači da su pored toga što su spremni za nacionalne misije i operacije, spremni i za NATO operacije i misije - rekao je Stoltenberg.

Uz podsjećanje kako je američki ministar odbrane Llyod Austin na sastanak u Briselu došao iz crnomorske regije, Stoltenbergu je postavljeno pitanje da li se mogu vidjeti dodatne snage NATO-a na tom području.

- Povećali smo prisutnost u Crnom moru, jer Crno more za NATO ima stratešku važnost. Tri značajne NATO saveznice imaju tu obalu, Turska, Rumunija i Bugarska. Imamo dva važna partnera, poput Gruzije i Ukrajine. Vidjeli smo ilegalnu aneksiju Krima i napadački stav Rusije u Crnom moru. Zbog toga smo povećali kopnenu, zračnu i pomorsku prisutnost. Ne samo da smo povećali prisutnost, nego i stalno analiziramo šta bismo mogli dodatno učiniti, uključujući, ukoliko to bude potrebno, sposobnost brzog slanja snaga - rekao je Stoltenberg.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.