STRAZBUR

Danas u Evropskom parlamentu raspravljaju zastupnici i građani

Stanovnici širom Evropske unije osjećaju se zapostavljenima prilikom donošenju odluka, zbog čega raste euroskepticizam

Evropski parlament. Agencije

N. Aj.

23.10.2021

Danas će se u Evropskom parlamentu u Strazburu održati plenarna sjednica na kojoj će 80 građana, među kojima troje iz Hrvatske, raspravljati s političarima o temama važnima za budućnost Evropske unije.

Stanovnici širom Evropske unije osjećaju se zapostavljenima prilikom donošenju odluka, zbog čega raste euroskepticizam, pa su tri stožerne institucije – Evropska komisija, Vijeće EU i Europski parlament – pokrenuli seriju rasprava nazvanih Konferencija o budućnosti Evrope.

Potpredsjednica Evropske komisije zadužena za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica obećala je uvažiti mišljenja građana te ih nakon proljeća 2022. godine uvrstiti u buduće evropske politike.

Tokom septembra i oktobra je 800 nasumično odabranih građana bilo pozvano u Strazbur te sudjelovalo na četiri panela posvećena temama poput privrednog oporavka, zaštite okoliša, demokratije, migracija i EU u svijetu.

EU u svijetu

Danas će njihovih 80 predstavnika sažeto iznijeti ideje pa o njima raspravljati s političarima iz nacionalnih parlamenata i evropskih institucija.

Među tim predstavnicima građana bit će i Dajana Milinković iz Umaga te Dragan Volarević iz Zadra, penzioneri koji su prije sedmicu u Strazburu raspravljali s drugim građanima o "EU u svijetu" i migracijama.

Upravo je "EU u svijetu" najzanimljivija tema Hrvatima, izvijestio je Evropski parlament pozvavši se na podatke s internetske stranice Konferencije o budućnosti EU.

Na toj stranici se nalazi digitalna platforma na kojoj građani mogu iznositi ideje i komentare o raznim temama, a u Hrvatskoj ih je najviše bilo upravo iz tog područja koje obuhvaća, primjerice, odnos EU prema Rusiji i Kini, proširenje, potencijalno stvaranje zajedničke vojske i dr.

Osim na četiri panela u Strazburu, te komentara iznesenih na digitalnoj platformi, rasprave o budućnosti EU odvijale su se i u zemljama članicama pa tako i u Hrvatskoj. Predstavnica tih rasprava će u subotu u Strazburu biti Katerina Rende Dominis (Caterina) koja je prethodno sudjelovala u debati u Šibeniku pod nazivom "Budućnost mladih u EU".

Očitovanje na proljeće

Ona će u Evropskom parlamentu sudjelovati u raspravi o klimatskim promjenama i okolišu.

Nakon subotnje rasprave će se 800 građana ponovo okupiti u novembru "online" i ondje podijeljeni u četiri grupe dodatno uobličiti svoje prijedloge evropskim institucijama.

Završnu verziju dokumenta građani bi trebali donijeti u decembru tokom svojih okupljanja u Dublinu, Firenci, Varšavi i Mastrihtu. Taj dokument će zatim biti poslan Evropskoj komisiji, izvršnom tijelu EU, koja će se o njemu očitovati na proljeće.

Hrvatski građani su tokom panela u oktobru rekli kako se nadaju da će njihovi prijedlozi biti uvaženi.

Oko 70 posto građana Evropske unije u avgustu je reklo da nije zadovoljno načinom na koji EU trenutno funkcionira, pokazuje anketa kuće za istraživanje tržišta Ipsos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.