LIJEČI GA STRUČNI TIM

Zdravlje češkog predsjednika Zemana malo poboljšano

Odbor češkog Senata za ustav u utorak je proglasio predsjednika Zemana nesposobnim obavljati dužnost

Miloš Zeman. Agencije

N. Aj.

23.10.2021

Zdravlje češkog predsjednika Miloša Zemana "malo se poboljšalo", rekli su njegovi ljekari u petak navečer.

Ima razloga za oprezni optimizam, rekla je glasnogovornica vojne bolnice u Pragu i dodala da će 77-godišnjeg predsjednika i dalje liječiti stručni tim.

Zeman je odvezen na odjel intenzivne njege 10. oktobra.

Komplikacija bolesti

Prema izjavi bolničkih ljekara, hospitaliziran je zbog komplikacija jedne od svojih kroničnih bolesti, no pojedinosti dijagnoze nisu poznati.

Zeman ima ključnu obavezu davanja mandata za sastavljanje vlade nakon parlamentarnih izbora početkom oktobra na kojima su liberalno-konzervativne opozicione stranke osvojile većinu mjesta u Zastupničkom domu, 108 od ukupno 200 mjesta.

Odbor češkog Senata za ustav u utorak je proglasio predsjednika Zemana nesposobnim obavljati dužnost. Tu odluku moraju potvrditi oba doma češkog parlamenta, a predsjedničke dužnosti potom će prijeći na premijera i čelnike domova.

Odgoda koraka

Premijer Andrej Babiš, poražen na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra, pozvao je na odgodu tog koraka. On bi se mogao provesti tek 8. novembra, kad će se prvi put sastati novoizabrani donji dom parlamenta.

Zeman, sklon dosadašnjem Babišu, jednom od najbogatijih Čeha, u bolnici je završio dan nakon izbora.

Opoziciju čine dvije koalicije, Zajedno desnog centra te liberalni savez Piratske stranke i Stranke gradonačelnika, koje su objavile da žele zajedno oformiti vladu.

Češka policija u utorak je otvorila istragu o tome jesu li Zemanovi pomoćnici prekršili zakon ne obavijestivši javnost da je predsjednik zbog zdravlja nesposoban za svoju dužnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.