VELIKI BROJ OKUPLJENIH

Simbol raseljene djece iz cijelog svijeta: Lutka "mala Amal" stigla u London

U subotu je stigla u katedralu Svetog Pavla u sklopu putovanja dugog 8.000 kilometara po Evropi

Anadolija

Lutku dočekao veliki broj ljudi

Foto: Anadolija


Džinovska lutka, visoka 3,5 metra, "Mala Amal" koja predstavlja devetogodišnju sirijsku djevojčicu, stigla je u London, javlja Anadoliju.

Napravljena je kao simbol miliona raseljene djece iz cijelog svijeta. U subotu je stigla u katedralu Svetog Pavla u sklopu putovanja dugog 8.000 kilometara po Evropi.

U pitanju je projekat "The Walk" britanskog pozorišta "Good Chance" koji ima za cilj skrenuti pažnju na probleme s kojima se susreću sirijska djeca izbjeglice, a lutka prati sličnu onoj kojom se kreću neki Sirijci izbjegli od rata u svojoj zemlji.

Mala Amal" putuje kroz više zemalja u potrazi za majkom, skrećući pažnju na izazove s kojima se suočila. Na put je krenula 27. jula iz Gaziantepa, grada u Turskoj, koji se nalazi u blizini Sirije. Planirano je da njeno putovanje završi 3. novembra u Manchesteru u Velikoj Britaniji. Tokom putovanja posjetila je više gradova u Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj i Belgiji.

Putuje Evropom kako bi podigla svijest o nedaćama miliona maloljetnih izbjeglica.

Lutku visoku 3,5 metra dočekalo je i pozdravilo mnogo ljudi, uključujući i djecu. Ime Amal na arapskom jeziku znači nada.

Više o temi London

EKONOMIJA
Cijene nafte u porastu

Više o:

London Amal Migranti
NA VRH

Podijeli članak na