OSLOBODITI PREMIJERA

UN osudio vojni udar u Sudanu

Mora se pokazati potpuno poštovanje Ustava kako bi se zaštitila teško izborena politička tranzicija. UN će nastaviti da stoji iza naroda Sudana - ističe Gutereš

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš. Agencije

N. Aj.

25.10.2021

Ujedinjene nacije (UN) osudile su vojni udar u Sudanu i pozvale na hitno oslobađanje prelaznog premijera te zemlje i drugih vodećih vladinih zvaničnika.

U tvitu objavljenom u ponedjeljak, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) traži da premijer Abdal Hamdok (Abdall) i svi drugi zvaničnici koje su uhapsile sudanske snage sigurnosti “odmah moraju biti oslobođeni”.

- Mora se pokazati potpuno poštovanje Ustava kako bi se zaštitila teško izborena politička tranzicija. UN će nastaviti da stoji iza naroda Sudana - ističe Gutereš.

Politički posrednik UN-a za Sudan Volker Perthes ponovio je Guterešov apel i nazvao je hapšenje sudanskih zvaničnika “neprihvatljivim”.

Dodao je da je “duboko zabrinut” pokušajima podrivanja sudanske političke tranzicije na demokratiju nakon svrgavanja dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira (al-Bashira) 2019. godine.

Tražio je od svih strana da se “vrate dijalogu i da se angažuju na obnovi ustavnog poretka”, prenosi AP.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.