VASELJENSKI PATRIJARH

Vartolomej pušten iz bolnice, danas bi se trebao sastati sa Bajdenom i Blinkenom

Bio hospitalizovan iz mjera predostrožnosti

Vartolomej: Osjetio tegobe nagon što je krenuo na službu u Crkvu Svete Sofije. FACEBOOK

E. Ć.

25.10.2021

Vaseljenski patrijarh Vartolomej pušten je iz bolnice u Vašingtonu gdje je primljen i gdje je proveo noć na početku svog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.

On je u univerzitetsku bolnicu Džordž Vašington doveden iz predostrožnosti nakon što mu je pozlilo. Hospitalizovan je nakon što se nije osjećao dobro nakon dugog leta i gustog rasporeda, saopćila je grčka pravoslavna arhiepiskopija.

Vatrolomej će se danas sastati sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom (Jozef), kao i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony). Patrijarh Vartolomej danas treba da održi govor putem video konferencije za Muzej Biblije u Vašingtonu, pokazuje najnoviji raspored koji je objavila arhiepiskopija, a uvečer bi trebao prisustvovati večeri na univerzitetu Džordžtaun. 

U četvrtak je predviđena ceremonija na kojoj treba da dobije počasnu diplomu sa univerziteta Notr Dam, a tom prilikom će se istaći napori za popravljanje veza pravoslavaca i katolika. Vartolomej je predsjedavajući Carigradske patrijaršije sa sjedištem u Turskoj, i prvi je među jednakim patrijarsima Pravoslavne crkve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.