UPISAN U HISTORIJU

Kakav uspjeh Ilona Maska: "Tesla" sada vrijedi više od trilion dolara

Hertz je najavio rekordnu narudžbu od 100.000 Teslin vozila za svoju flotu

Ilon Mask. Agencije

N. Aj.

25.10.2021

"Tesla" je upravo postala šesta kompanija u američkoj historiji koja vrijedi 1 bilion dolara, piše CNN.

Dionice su u ponedjeljak porasle za više od 12 posto na otprilike 1.045 dolara, potaknute dvije dobre vijesti.

Najvrjedniji svjetski proizvođač automobila pridružio se elitnom klubu nakon što je kompanija koju je osnovao Ilon Mask (Elon Musk) dobila svoju najveću narudžbu ikada – 100.000 električnih automobila za iznajmljivanje za kompaniju "Hertz", a utjecajni analitičar automobila Morgan Stenli Adam Džonas (Stanley Adam Jonas) nedavno je podigao ciljnu cijenu "Tesle" na 1.200 dolara po dionici.

Taj veliki jednodnevni dobitak doveo je Teslu do granice od 1 bilion dolara. Ta tržišna kapitalizacija je manja od polovine kapitalizacije Applea, najvrednije kompanije na svijetu sa 2,5 biliona dolara, i drugog Microsofta, koji vrijedi 2,3 triliona dolara. Ostali članovi kluba od trilijuna dolara uključuju Google matičnu Alphabet, vrijednu 1,8 biliona dolara, i Amazon, 1,7 biliona dolara.

Tesla je u ponedjeljak nadmašio Facebook, čije akcije padaju nakon objavljivanja velikog broja internih dokumenata poznatih kao "Facebook papiri" u petak ujutro.

Dionice Facebooka pale su za više od 5 posto na trgovanju u petak, i za 18 posto u odnosu na vrhunac ranije ove godine kada je kompanija procijenjena na više od 1 bilion dolara. Tržišna kapitalizacija Facebooka od tada je pala na 916 milijardi dolara.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.