NAKON ČETIRI GODINE

Egipat ukida vanredno stanje

Vanredno stanje uvedeno je na cijelom teritoriju Egipta u aprilu 2017. nakon krvavih napada na koptske crkve

Vanredno stanje značajno proširuje ovlasti policije. Ilustracija

A. Ka.

26.10.2021

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je da ukida vanredno stanje uvedeno u toj zemlji prije četiri godine, nakon napada na koptske crkve.

- Zahvaljujući svojim velikim i lojalnim ljudima, Egipat je postao oaza sigurnosti i stabilnosti u regiji. Zato sam odlučio ne produžiti vanredno stanje u cijeloj zemlji - kazao je Sisi na svojoj službenoj Facebook stranici.

Vanredno stanje uvedeno je na cijelom teritoriju Egipta u aprilu 2017. nakon krvavih napada na koptske crkve, glavnu kršćansku manjinu na Bliskom istoku u sjevernim gradovima Tanta i Aleksandrija, za koje je odgovornost preuzela ekstremistička skupina Islamska država. Otad se izvanredno stanje neprestano obnavljalo bez prekida.

Na Sinajskom poluotoku uvedeno je vanredno stanje 2014. godine zbog islamističke pobuna koju predvodi lokalni ogranak Islamske države. Egipatska vojska i policija od februara 2018. provode veliku antiterorističku operaciju na Sinaju, ali i u nekim dijelovima zapadne pustinje, između doline Nila i granice s Libijom. 

Vanredno stanje značajno proširuje ovlasti policije, nadzora i mogućnosti uvođenja slobode kretanja, a u nekim područjima je vladao policijski sat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.