DIPLOMATSKA KRIZA

Postaje bizarno: Ruski državljani koji se prijavljuju za američke vize od sad se kategoriziraju kao "beskućnici"

Moskva je kritizirala Sjedinjene Države nakon što je Washington dodao Ruse koji traže američke vize na popis "državljana beskućnika".

Odluka ruske vlade da zabrani Sjedinjenim Državama zadržavanje, zapošljavanje ili ugovaranje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja ozbiljno utječe na našu sposobnost pružanja konzularnih usluga - rekao je glasnogovornik State Departmenta. AGENCIJE

E.Š.

26.10.2021

Moskva je kritizirala Sjedinjene Države nakon što je Washington dodao Ruse koji traže američke vize na popis "državljana beskućnika". Taj potez omogućuje Rusima da apliciraju za američke vize u Varšavi umjesto u svojoj matičnoj zemlji nakon što je američko veleposlanstvo u maju prestalo obraditi većinu zahtjeva za vize zbog zabrane Moskve da zapošljava osoblje veleposlanstva u Rusiji.

Američki State Department navodi kao "beskućnike" podnositelje zahtjeva iz zemalja u kojima Sjedinjene Države nemaju konzularno predstavništvo ili gdje konzularno osoblje ne može izdati vize zbog političke ili sigurnosne situacije. Rusija je postala 10. nacija na listi, nakon Kube, Eritreje, Irana, Libije, Somalije, Južnog Sudana, Sirije, Venezuele i Jemena.

- Odluka ruske vlade da zabrani Sjedinjenim Državama zadržavanje, zapošljavanje ili ugovaranje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja ozbiljno utječe na našu sposobnost pružanja konzularnih usluga - rekao je glasnogovornik State Departmenta u saopštenju koje je primila agencija AFP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.