MORAL VS NOVAC

Sančez se suočava s teškom borbom da okonča špansku seks industriju vrijednu 3,7 milijardi eura

Premijer Pedro Sánchez suočava se s teškim izazovom da ispuni obećanje da će revidirati španski zakone o prostituciji s krajnjim ciljem da iskorijeni seksualni posao vrijedan 3,7 milijardi dolara

Zabrane će biti teško izvodive u zemlji koja je postala jedno od najvećih svjetskih središta seksualne industrije. POLITICO

E.Š./ Politico

27.10.2021

Premijer Pedro Sančez (Pedro Sánchez) suočava se s teškim izazovom da ispuni obećanje da će revidirati španski zakone o prostituciji s krajnjim ciljem da iskorijeni seksualni posao vrijedan 3,7 milijardi dolara.

Njegova Socijalistička radnička partija Sánchez je dala podršku za plan " ukidanje prostitucije, koja porobljava žene u našoj zemlji", tema je američkog POLITICO



Kada je nešto zabranjeno, pojavljuju se mafija - upozorila je Conxa Borrell iz jedinog radničkog sindikata za seksualne radnice. POLITICO

Zabrane će biti teško izvodive u zemlji koja je postala jedno od najvećih svjetskih središta seksualne industrije. Mnogi u Španiji ne vide ukidanje kao održivo rješenje.

- Kada je nešto zabranjeno, pojavljuju se mafija - upozorila je Conxa Borrell iz jedinog radničkog sindikata za seksualne radnice.

Pokušaji eliminacije prostitucije samo će gurnuti ionako marginaliziranu industriju dalje u podzemlje, upozorava ona. Kada je nešto protuzakonito, uvijek postoji netko tko će pokušati zaraditi na tome, upozorava Borrell.Zabrane će biti teško izvodive u zemlji koja je postala jedno od najvećih svjetskih središta seksualne industrije. Mnogi u Španiji ne vide ukidanje kao održivo rješenje.

- Kada je nešto zabranjeno, pojavljuju se mafija - upozorila je Conxa Borrell iz jedinog radničkog sindikata za seksualne radnice.

Pokušaji eliminacije prostitucije samo će gurnuti ionako marginaliziranu industriju dalje u podzemlje, upozorava ona. Kada je nešto protuzakonito, uvijek postoji netko tko će pokušati zaraditi na tome, upozorava Borrell.

39 posto muškaraca platilo seks

Seksualna industrija u Španiji angažuje oko 300.000 žena. AGENCIJE

Španija je 1995. popustila zakon koji kriminalizira prostituciju, s ciljem lakšeg reguliranja. Od tada je industrija napredovala. UN su 2016. procijenili da je tamošnja seksualna industrija vrijedna 3,7 milijardi eura. Vjeruje se da u njemu radi oko 300.000 žena. U drugom izvještaju UN-a procjenjuje se da je 39 posto muškaraca platilo seks tokom svog života, puno više nego u većini europskih zemalja.

Takve statistike ojačale su političku odlučnost da se eliminira seksualna industrija.

- Potreban nam je model koji se bavi strašnom stvarnošću ove zemlje. Mi smo najveći potrošač prostitucije u Evropi i treći u svijetu – navode parlamentarci ove zemlje.

Vladin nacrt zakona o seksualnoj slobodi, o kojem bi parlament trebao raspravljati u narednim sedmicama uključuje mjere za daljnje suzbijanje svoditeljstva progonom na one koji "koriste nekretninu ili mjesto za olakšavanje seksualnog iskorištavanja druge osobe".


Grad La Jonquera se opisuje kao “bordello Francuske”.. AGENCIJE

Treći centar za prostituciju u svijetu

UN -a iz 2011. navodi Španiju kao treći najveći centar za prostituciju u svijetu, iza Tajlanda i Portorika. Pozivi na reviziju zakona o prostituciji pojačani su teškim položajem velikog broja stranih žena kojima se trguje seksom. Osamdeset posto tih žena prostitucijom se bave pod prisilom, nakon što su postale žrtve trgovine lljudima.

Trenutni nesrazmjer u zakonodavstvu između Španije i zemalja u okruženju objašnjava zašto se toliko Francuza spušta u pogranični grad La Jonquera.

Ovaj katalonski grad dom je navodno najvećeg bordela u Evropi. Mnogo oskudno odjevenih ženase nalazi uz cestu koja prati obližnji krajolik. Bivši gradonačelnik je s očajem opisao La Jonqueru kao “bordello Francuske”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.