HISTORIJA U FOTOGRAFIJAMA

Ernest Hemingvej i Agnes von Kurovski - medicinska sestra, inspiracija za lik Katarine u kultnom romanu „Zbogom oružje“

I to je upravo bolničarka Hannah Agnes von Kurowsky sa fotografije koju je Hemingway upoznao u Milanu. Razvojem radnje, Catherine i Frederic se vrlo zbližavaju i zajedno funkcioniraju gotovo poput cjeline

Bila je to stvarna ljubav: Catherine i Frederic i njihova ljubav. HISTORICAL PHOTOGRAPHS

Piše: E.Š.

27.10.2021

Platforma Historical Photographs, koja raspolaže zaista fascinantnom kolekcijom fotografija, danas je objavila jednu iz 1918. na kojoj u dobrom raspoloženju stoje Ernest Hemingwayi Agnes von Kurowsky - medicinska sestra koja je bila inspiracija za inspirirala lik Catherine Barkley u njegovom kultnom romanu „Zbogom oružje“.

Zbogom oružje (A Farewell to Arms) je poluautobiografski roman Ernesta Hemingwaya iz 1929. Pisan je u prvom licu, a opisuje doživljaje Frederica Henryja, Amerikanca koji kao dobrovoljac sudjeluje u talijanskog vojsci za vrijeme Prvog svjetskog rata; Catherine Barkley je britanska bolničarka s kojom se Frederic upušta u ljubavnu vezu.

I to je upravo bolničarka Hannah Agnes von Kurowsky sa fotografije koju je Hemingway upoznao u Milanu. Razvojem radnje, Catherine i Frederic se vrlo zbližavaju i zajedno funkcioniraju gotovo poput cjeline, a njihovi razgovori služe kao sredstvo kojim Hemingway iznosi svoja razmišljanja o životu.

Catherinin porod pri kraju romana je bio kompliciran i dijete se rađa mrtvo, a zbog krvarenja ubrzo umire i ona. Roman završava kada Frederic, razočaran i očajan, napušta bolnicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.