SAD I TURSKA

Savjetnici Bajdena i Erdoana razgovarali o rješavanju nesuglasica

Oni su se saglasili da je važno nastaviti dijalog radi rješavanja nesuglasica i održavanja konstruktivnih bilateralnih veza, piše u saopćenju

Savjetnici Bajdena i Erdoana razgovarali o rješavanju nesuglasica. Arhiv

N. Aj. / Srna

27.10.2021

Bliski savjetnici predsjednika SAD Džo Bajdena (Joe Biden) i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) razgovarali su danas o brojnim pitanjima, a među temama je bilo i rješavanje nesuglasica, saopštila je Bijela kuća.

Razgovor je održan nekoliko dana nakon što je Erdogan zaprijetio da će protjerati američkog ambasadora i izaslanike ostalih zapadnih zemalja.

Američki nacionalni savjetnik za bezbjednost Džo Saliven (Joe) i Erdoanov savjetnik Ibrahim Kalin diskutovali su o Afganistanu, Bliskom istoku, Južnom Kavkazu i Istočnom Mediteranu, kao i o odnosima dvije zemlje u sferi odbrane, navodi se u saopštenju.

- Oni su se saglasili da je važno nastaviti dijalog radi rješavanja nesuglasica i održavanja konstruktivnih bilateralnih veza - piše u saopćenju.

Erdoan je tokom vikenda zaprijetio da će 10 ambasadora biti proglašeni za nepoželjne osobe jer su zatražili oslobađanje zatvorenog filantropa.

Turski predsjednik je prije dva dana rekao da su ambasadori ustuknuli i da će ubuduće postupati pažljivije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.