ŠPANIJA

Vulkan na ostrvu La Palma izbacuje lavu i do 600 metara u vis

Nova rijeka lave počela je teći na jug, ali se zaustavila na samo 150 metara od postrojenja solarne energije, rekao je danas šef lokalne hitne službe Migel Anhel Morcende

Dio vulkanskog konusa sinoć se urušio. Agencije

N. Aj. / Anadolija

27.10.2021

Vulkan na španskom ostrvu La Palma nastavio je snažno eruptirati u srijedu, izbacujući lavu i do 600 metara u vis i pojačavajući seizmičku aktivnost, javlja Anadolu Agency (AA).

U protekla 24 sata Nacionalni geografski institut Španije registrirao je 150 zemljotresa na ostrvu, od kojih je najveći bio magnitude 4,8.

Institut je u utorak također zabilježio da je tlo na dijelovima ostrva nabujalo za čak deset centimetara.

Dio vulkanskog konusa sinoć se urušio, omogućivši lavi da snažnije istječe i promijeni svoju putanju.

- Nova rijeka lave počela je teći na jug, ali se zaustavila na samo 150 metara od postrojenja solarne energije - rekao je danas šef lokalne hitne službe Migel Anhel Morcende (Miguel Angel Morcuende).

Nakon što je objavio fotografije lave koja dostiže dvostruku visinu Ajfelovog tornja, Institut za vulkane Kanara (INVOLCAN) objavio je i video gustog oblaka pepela koji se nadvija nad otokom.

Emisije sumpor-dioksida također su u porastu, dostižući u prosjeku 40.800 tona dnevno, što sugerira stručnjacima da se kraj erupcije ne očekuje uskoro. Prema Pedru Antoniju Hernandezu iz INVOLCAN-a, emisija sumpor-dioksida morat će pasti na 250 tona dnevno prije nego što se završi erupcija.

Do sada je lava zahvatila 908 hektara ostrva, a više od 2.000 objekata je uništeno, prema satelitu Copernicus.

Industrija banana, jedan od najjačih privrednih sektora na ostrvu La Palma, već je izgubila oko 100 miliona eura, kažu podaci Vlade Kanarskih ostrva. Turistička industrija također bilježi velike gubitke, a aerodrom La Palma je jedini u Španiji za koji se očekuje pad letova ove zime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.