RUSIJA

Kremlj: Turski dronovi destabliziraju situaciju u istočnoj Ukrajini

Separatisti koji uživaju rusku podršku bore se protiv vladinih snaga u ukrajinskoj regiji Donbas od 2014., kratko nakon što je Rusija preotela Krimski poluotok od Ukrajine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Agencije

N. Aj. / Fena

27.10.2021

Kremlj je saopćio u srijedu kako su njegovi strahovi zbog turske odluke da proda ofanzivne dronove Ukrajini realizirani i da turski dronovi destabiliziraju situaciju u istočnoj Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je razmještaj ukrajinskih vladinih snaga s dronom turske proizvodnje Bajraktar TB2 na poziciju u istočnoj Ukrajini pod kontrolom proruskih separatista.

- Imamo zaista dobre odnose s Turskom, ali su u ovoj situaciji, nažalost, naša strahovanja relizirana da isporuke naoružanja tog tipa ukrajinskoj vojsci mogu potencijalno destablizirati situaciju na liniji kontakta - izjavio je Peskov novinarima.

Separatisti koji uživaju rusku podršku bore se protiv vladinih snaga u ukrajinskoj regiji Donbas od 2014., kratko nakon što je Rusija preotela Krimski poluotok od Ukrajine. Kijev tvrdi da je najmanje 14.000 ljudi poginulo u borbama.

Ukrajina je kupila sofisticirane turske dronove kako bi pojačala svoju vojsku i sklopila je ugovor s Turskom o proizvodnji istih dronova u tvornici u blizini prijestonice Kijeva.

Pitanje dronova jedno je od nekolicine koje opterećuju odnose između Turske i Rusije, čak i pored toga što dvije zemlje imaju bliske veze na ostalim poljima.

- Smatramo da čim takvo oružje padne u ruke (ukrajinske) vojske, ono se potencijalno može koristiti u tim (istočnim) regijama Ukrajine, i to može dovesti do destabilizacije - kazao je Peskov.

- To ne doprinosi rješenju ovog ukrajinskog unutrašnjeg problema - dodao je.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopćio je da je razmjestio dron kako bi prinudio proruske separatiste na prekid vatre u utorak, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.