VATIKAN

Papa najavio posjetu Kanadi

Prije mjesec dana Katolička Crkva se službeno ispričala autohtonim narodima nakon što je posljednjih mjeseci pronađeno više od hiljadu grobova blizu bivših indijanskih škola

A. Ka.

Papa Franjo posjetit će Kanadu

Foto: EPA


Papa Franjo posjetit će Kanadu još neutvrđenog datuma, na poziv kanadske biskupske konferencije, okaljane skandalom zlostavljanja, objavio je Vatikan u srijedu.

- Biskupska konferencija Kanade pozvala je Svetog Oca Franju u apostolski posjet Kanadi, također u kontekstu pastoralnog procesa koji traje već duže, pomirenja s autohtonim narodima - navodi se u kratkom saopćenju Vatikana.

- Papa Franjo je izrazio spremnost za posjet toj zemlji, a datum puta će biti kasnije određen - zaključuje se u priopćenju.

Prije mjesec dana Katolička Crkva se službeno ispričala autohtonim narodima nakon što je posljednjih mjeseci pronađeno više od hiljadu grobova blizu bivših indijanskih škola, ali aktivisti te zemlje čekaju "mea culpa" pape Franje, što je ključno za proces pomirenja.

Više od hiljadu anonimnih grobova blizu bivših katoličkih škola za autohtone stanovnike pronađeno je ovog ljeta, što baca tamnu sliku na kanadsku historiju i politiku prisilne asimilacije domorodačkih naroda.

Više o temi Papa Franjo

NA VRH

Podijeli članak na