LIJEPE VIJESTI

Novi Zeland ponovo otvara granice, karantin sedam umjesto 14 dana

Resorni ministar za covid mjere Chris Hipkins rekao je da će se iz nekoliko malih pacifičkih ostrvskih država od sljedećeg mjeseca moći putovati bez karantina

Novi Zeland. Ilustracija

A. Ka. / Fena

28.10.2021

Novi Zeland je u četvrtak predstavio planove za privremeno ponovno otvaranje svojih granica usred sve većeg pritiska Novozelanđana u inozemstvu zbog najstrožih svjetskih ograničenja putovanja u njihovoj zemlji tokom pandemije.

Resorni ministar za covid mjere Chris Hipkins rekao je da će se iz nekoliko malih pacifičkih ostrvskih država od sljedećeg mjeseca moći putovati bez karantina i da će otvaranje za putnike iz drugih zemalja s niskim rizikom razmatrati početkom sljedeće godine, prenosi AFP.

Hipkins je također rekao da će trajanje karantina od 14 dana u hotelima, a koji je trenutno obavezan za sve inostrane dolaske, u novembru biti skraćeno na sedam dana i na kraju zamijenjeno kućnom izolacijom.

Rekao je da je granica ranije služila kao bedem novozelandskog odgovora na virus, ali izbijanje varijante Delta u Aucklandu značilo je da se većina novih slučajeva sada pojavljuje u zajednici.

- Također smo vrlo svjesni pritiska koji se stvara na granici dok se svijet počinje ponovno povezivati, i sve većeg broja Novozelanđana ovdje i u inozemstvu koji se žele povezati sa svojim najmilijima - rekao je ministar.

Novi Zeland je zabilježio samo 28 smrtnih slučajeva od Covida-19 u populaciji od pet miliona ljudi, a njegovi stanovnici su tokom većeg dijela pandemije uživali u gotovo normalnom kućnom životu.

Deseci hiljada Novozelanđana u inostranstvu traže da online rezerviraju 4.000 dostupnih karantinskih soba.

Lokalni mediji redovno prenose izvještaje o Novozelanđanima koji ne mogu posjetiti teško bolesnu i umiruću rodbinu ili se suočavaju s porodičnom krizom zbog karantina.

Hipkins je rekao da će se promjenama osloboditi više soba za karantin, a cilj je krenuti prema kućnoj izolaciji u prva tri mjeseca 2022., nakon što 90 posto stanovništva Novog Zelanda bude potpuno vakcinisano.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.