ZA POSLANIKE I UPOSLENIKE

Od 3. novembra za ulazak u Evropski parlament obavezne Covid propusnice

Odluka generalnog sekretara Evropskog parlamenta Klausa Velea da potpiše usvojenu mjeru naišla je na određenu dozu protivljenja poslanika, koji smatraju da se takvim postupkom ugrožavaju njihova osnovna prava

N. Aj.

Covid propusnice obavezne za sve

Foto: Agencije


Generalna direkcija EU za kadrove obavijestila je poslanike i zaposlene u Evropskom parlamentu da će od srijede, 3. novembra, morati da pokažu Covid propusnice pri ulasku u parlamentarne zgrade u Briselu, Luksemburgu i Strazburu, javili su mediji.

U elektronskoj poruci kancelarije EU, u koju je list "Politico" imao uvid, potvrđeno je da će mjera stupiti na snagu u srijedu, nakon što ju je podržala većina potpredsjednika Parlamenta kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze virusom korona.

Odluka generalnog sekretara Evropskog parlamenta Klausa Velea (Welle) da potpiše usvojenu mjeru naišla je na određenu dozu protivljenja poslanika, koji smatraju da se takvim postupkom ugrožavaju njihova osnovna prava, piše "Russia Today".

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli) izjavio je da će Evropski parlament biti prva institucija u Evropi koja će sprovesti takvu mjeru.

Poslanici nekoliko stranaka istakli su da se odlukom krše osnovni principi demokratske institucije, te da poslanike nikada ne bi trebalo sprečavati da uđu u zgradu Parlamenta.

Više o temi EU

AVAZ NA LICU MJESTA
Angelina Ajhorst stigla u Sarajevo

Više o:

EU Koronavirus Brisel
NA VRH

Podijeli članak na