STIŽE U RIM

Bajden otputovao u Evropu: Na dnevnom redu samiti i bilateralni susreti

Prije konferencije o klimi COP26 sudjelovat će na samitu G20 u subotu i nedjelju

Američki predsjednik Džo Bajden. Agencije

N. Aj.

29.10.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) otputovao je u četvrtak navečer prema Evropi gdje uz sudjelovanje na dva samita, u Rimu i Glasgovu, želi susresti i turskog predsjednika i konzultirati se sa saveznicima o obnovi pregovora s Iranom, najavila je Bijela kuća.

- Predviđen je sastanak predsjednika Bajdena s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recepom Tayyipom Erdoganom) u Glasgovu, gdje će se sljedeće sedmice održati veliki samit o klimi, što nije potvrđeno ali u ovom trenutku se predviđa - rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džejk Salivan (Jake Sullivan).


Napeti odnosi

Salivan je to izjavio u američkom predsjedničkom avionu Air Force One, kojim Džo Bajden putuje u Rim gdje će prije konferencije o klimi COP26 sudjelovati na samitu G20 u subotu i nedjelju.

Turski predsjednik Erdoan upravo je odustao od protjerivanja desetorice zapadnih ambasadora, među kojima i američki.

Odnosi između dvojice predsjednika su napeti, posebno nakon što je Ankara kupila ruski obrambeni sistem iako je članica NATO-a.

Bajden će sudjelovati na dva velika međunarodna sastanka krajem sedmice, samitu 20 najrazvijenijih zemlja (G20) koji počinje u subotu u Rimu, a zatim na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama od nedjelje u Glasgovu.

Zajednička strategija

- Američki predsjednik će u subotu sa saveznicima imati priliku razgovarati o nastavku pregovora o iranskom nuklearnom programu, rekao je Džejk Salivan.

Dodao je da je cilj tog četverostranog sastanka "koncentriranje na zajedničku strategiju koju obilježavaju jedinstvo i solidarnost između Amerikanaca i Evropljana.

Iran je u srijedu izjavio da je spreman nastaviti pregovore u novembru kako bi spasio svoj nuklearni program nakon pet mjeseci zastoja, što je izazvalo opreznu reakciju Zapada koji su sve nestrpljiviji.

U nedjelju u Rimu američki predsjednik namjerava, uz službeni program G20, organizirati sastanak o poremećenom lancu opskrbe na svjetskom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.