VAŠINGTON

Sjedinjene Američke Države povećavaju pomoć Afganistanu

Američka humanitarna pomoć u Afganistanu i afganistanskim izbjeglicama u regiji ove će godine iznositi gotovo 474 miliona dolara

A. Ka. / Fena

Više od polovice stanovništva Afganistana moglo suočiti s akutnom glađu od sljedećeg mjeseca

Foto: Ilustracija


S obzirom na humanitarnu krizu u Afganistanu, Sjedinjene Američke Države izdvajaju gotovo 144 miliona dolara dodatne pomoći, saopćilo je Vijeće za nacionalnu sigurnost u Vašingtonu.

Američka humanitarna pomoć u Afganistanu i afganistanskim izbjeglicama u regiji ove će godine iznositi gotovo 474 miliona dolara.

Vijeće za nacionalnu sigurnost jasno je dalo do znanja da podrška neće biti poslana kroz vladu talibana, već kroz nezavisne humanitarne organizacije, prenosi dpa.

- Naši partneri pružaju zaštitu za spašavanje života, sklonište, podršku za život, osnovnu zdravstvenu njegu, pomoć u hrani, vodu, sanitarne i higijenske usluge kao odgovor na rastuće humanitarne potrebe pogoršane nedostatkom zdravstvene zaštite, sušom, pothranjenošću i nadolazećom zimi - rekla je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne u saopćenju.

Svjetski program za hranu UN-a upozorio je u ponedjeljak da bi se više od polovice stanovništva Afganistana moglo suočiti s akutnom glađu od sljedećeg mjeseca. 

Više o:

SAD Afganistan
NA VRH

Podijeli članak na