ZVUČI POZNATO

U Sudanu sve napetije: Ubijeno je najmanje 11 osoba, hiljade izlaze na ulice

Sjedinjene Države će nastaviti stajati uz narod Sudana i njihovu nenasilnu borbu za ciljeve sudanske revolucije. Sloboda, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava moraju biti temelj za buduću sigurnost , poručuju iz Bijele kuće

UN pozva vojne lidere sudanskih pobunjenika da hitno kontrolu nad zemljom predaju natrag civilnim vlastima. NYT

E.Š./Agencije

29.10.2021

Iz SAD-a i UN-a pojačali su pritisak na sudansku vojne snage. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) poručio je kako SAD i druge zemlje stoje uz narod Sudanai „i njihovu nenasilnu borbu da unaprijede ciljeve sudanske revolucije.“

- Događaji posljednjih dana veliki su nazadak, ali Sjedinjene Države će nastaviti stajati uz narod Sudana i njihovu nenasilnu borbu za ciljeve sudanske revolucije. Sloboda, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava moraju biti temelj za buduću sigurnost i prosperitet u Sudanu, baš kao što su i diljem svijeta, kazao je američki predsjednik.


Fattahov vojni udar

Na terenu je situacija sve napetija, a konfrontacija između vojske i protestanata sve veća. THE ECONOMIST

Njegov komentar dolazi neposredno nakon što je Vijeće sigurnosti UN pozvalo vojne lidere sudanskih pobunjenika da hitno kontrolu nad zemljom predaju natrag civilnim vlastima.

Na terenu je situacija sve napetija, a konfrontacija između vojske i protestanata sve veća - prema zadnjim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba. Hiljade izlaze na ulice kako bi demonstrirali protiv državnog udara kojeg je u ponedjeljak izvela vojska na čelu s generalom Abdelom Fattahom, od ponoći izvještavaju svjetske agencije.


Tranzicija ka demokratiji

SAD će i dalje stajati uz narod Sudana i njihovu nenasilnu borbu za ciljeve sudanske revolucije. AFP

Dan nakon što je sudanska vojska preuzela vlast prodemokratski demonstranti blokirali su improvizovanim barikadama i zapaljenim gumama ulice glavnog grada.Do vojnog udara i preuzimanja vlasti je došlo nakon višenedjeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa tranzicije Sudana ka demokratiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.