OTVORENA VRATA

Vođa sudanskih pučista najavio tehnokratskog premijera

Puč je uništio tranziciju koja je imala za cilj da usmjeri Sudan ka demokratiji s izborima zakazanim za 2023. godinu

Najmanje 11 demonstranata poginulo je u sukobima sa snagama sigurnosti do sada u ovoj sedmici. Twitter

N. Aj. / Fena

29.10.2021

Vođa sudanskih pučista, suočen s pritiskom u zemlji i inostranstvu da preda vlast s vojske na civile, izjavio je da bi tehnokratski premijer mogao biti objavljen u roku od sedmice, i ostavio je otvorena vrata za povratak čovjeka koga je svrgnuo da formira novu vladu.

Zapadne zemlje ukinule su stotine miliona dolara očajnički potrebne pomoći Sudanu otkako je general Abdel Fatah al-Burhan (Fattah al-Burhan) svrgnuo premijera Abdalu Hamdoka (Abdall) i njegovu vladu dok su vojnici u ponedjeljak okružili ministre u vladi.

Protivnici puča pozvali su na masovne proteste u subotu pod parolom “odlazite!”.

Najmanje 11 demonstranata poginulo je u sukobima sa snagama sigurnosti do sada u ovoj sedmici, a mještani su saopćili kako strahuju od potpunog gušenja protesta.

Puč je uništio tranziciju koja je imala za cilj da usmjeri Sudan ka demokratiji s izborima zakazanim za 2023. godinu, nakon što je dugogodišnji čelnik Omar al-Bašir (al-Bashir) svrgnut prije dvije godine.

Iako nije bilo dokaza o konkretnom napretku ka obnovi civilne vladavine, nekoliko posredničkih napora je objavljeno. Egipatski izvor izjavio je da su egipatski zvaničnici kontaktirali Burhana u nastojanju da se oformi nova vlada.

U Krtoumu je formiran komitet visokih nacionalnih ličnosti kako bi posredovao i sastajao se i s vojnim i civilnim zvaničnicima, izjavio je član komiteta za Reuters.

Specijalni izaslanik UN-a također je ponudio da posreduje u sklapanju sporazuma.

U govoru u četvrtak navečer, Burhan je kazao da je Hamdoku ponuđena prilika da se vrati premijerskom položaju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.