DAT MU ROK OD 48 SATI

Zbog sukoba oko Jemena Saudijska Arabija protjerala libanskog ambasadora

Vlasti u Saudijskoj Arabiji objavile da će uvesti potpunu zabranu na svu uvezenu robu iz Libana

Kordahi: Rat u Jemenu opisao kao "saudijsku agresiju". TWITTER

Fena

29.10.2021

Vlasti u Saudijskoj Arabiji zatražile su od ambasadora Libana da napusti saudijsku teritoriju u roku od 48 sati. Taj potez uslijedio je nakon što je libanski ministar informiranja kritizirao rat pod vodstvom Saudijske Arabije protiv Huta koje podržava Iran u Jemenu, prenosi DPA.

Saudijska Arabija je u petak objavila da će protjerati libanskog ambasadora i uvesti potpunu zabranu na svu uvezenu robu iz Libana. Rijad je također pozvao svog ambasadora u Libanu da se vrati u državu zbog dodatnih konsultacija.

Saudijska Arabija je naredila povlačenje ambasadora u Libanu radi konsultacija i odlazak libanskog ambasadora iz kraljevine u roku od 48 sati, te odlučila zaustaviti sav uvoz robe iz Libana zbog "uvredljivih primjedbi ministra informiranja u Bejrutu", saopćilo je ministarstvo inostranih poslova Saudijske Arabije.

Taj potez uslijedio je nakon što je libanski ministar informiranja George Kordahi kritizirao rat u Jemenu koji vodi Saudijska Arabija protiv naoružanih Huti pobunjenika. Kordahi je rat u Jemenu opisao kao "saudijsku agresiju".

Kordahi je to komentirao na televiziji prije nego što je u septembru izabran za ambasadora, ali snimci su se pojavili tek ove sedmice nakon što su se proširili društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.