TENZIJE IZMEĐU ZEMALJA

Saudijska Arabija opozvala ambasadora i obustavila uvoz iz Libana

Saudijska Arabija nazvala je pokret libanskog Hezbolaha terorističkom grupom

Vlasti Saudijske Arabije povukle su svog ambasadora iz Libana. Agencije

N. Aj. / Anadolija

30.10.2021

Vlasti Saudijske Arabije povukle su svog ambasadora iz Libana i do daljnjeg obustavile uvoz iz te zemlje, što je reakcija na nedavne sporne izjave libanskog ministra informisanja Džordža Kardahija (George Kardahi), prenosi Anadolija.

Saudijska novinska agencija (SPA) javlja da je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije iz Bejruta u Rijad vratilo ambasadora Velida bin Abdulaka al-Bugarija (Abdullak) i do daljnjeg obustavilo kompletan uvoz iz Libana.

U znak osude nedavnih izjava libanskog ministra Kardahija, saudijske vlasti su naredile libanskom ambasadoru u Rijadu Fevziju Kabari (Kabbari) da u roku od 48 sati napusti teritoriju Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija nazvala je pokret libanskog Hezbolaha terorističkom grupom i optužio ga da narušava bilateralne odnose i da državu Liban koristi kao bazu za provedbu vlastitih ciljeva.

Iz Rijada su također naveli da Hezbolah kontroliše sve luke u Libanu i da, uprkos upozorenjima, i dalje u Saudijsku Arabiju krijumčari drogu.

Krizu u odnosima između Rijada i Bejruta izazvala je nedavna kritika koju je libanski ministar informisanja Kardahi uputio Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima koji učestvuju u intervenciji u ratu u Jemenu. Radi se o izjavi koju je dao ranije, a emitirana je na televiziji u Libanu 27. oktobra.

Upitan da li misli da jemenski pobunjenici Huti poput Hezbolaha brane svoju zemlju kao oružana organizacija, Kardahi je rekao da je tako i da rat u Jemenu mora biti okončan jer avioni gađaju kuće, zgrade, sela i gradove.

Libanski premijer Najib Mikati je u pisanom saopćenju naveo da su to izjave koje je Kardahi dao prije stupanja na dužnost ministra i da ni na koji način ne odražavaju njegovu trenutnu poziciju. Dodao je da izjave ni na koji način ne odražavaju politiku Libana prema arapskim zemljama, a posebno Saudijskoj Arabiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.