SPROVEDENO ISTRAŽIVANJE

Treća doza "Pfizerove" vakcine smanjuje hospitalizaciju za 93 posto, a smrtnost za 81 posto

Izrael je naveo kao primjer da je rana vakcinacija spasila živote velikog broja ljudi

Izrael je prva država koja je počela davati treću dozu vakcina protiv korone. Agencije

N. Aj.

30.10.2021

Treća doza "Pfizer" vakcine protiv koronavirusa smanjuje šanse za hospitalizaciju za 93 posto, ozbiljne bolesti za 92 posto i smrtnost za 81 posto, prema izraelsko-američkoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet, prenosi list Jerusalem Post.

Studiju, kojomje obuhvaćeno oko 730.000 osoba koje su primile treću vakcinu, a učinak je upoređen sa učinkom vakcinacije kod 728.321 onih koji su vakcinisani dvjema dozama najkasnije do pet mjeseci, sproveli su istraživači sa Zdravstvene službe Klalit i Univerziteta Harvard.

Opservaciona studija je urađena tokom vrhunca Delta talasa - od 30. jula do 23. septembra 2021. To je prva studija koja je recenzirana i koja procenjuje efikasnost treće doze "Pfizer" vakcine protiv ozbiljnih ishoda dok se reguliše za razne varijable, uključujući komorbiditete i faktore ponašanja.

- Ovo je dokaz za države u kojima se razmatra vakcinacija trećom dozom vakcine. Svaka od njih će morati donijeti odluku na osnovu njima svojstvenih okolnosti i vremenskog okvira vakcinacije - rekao je šef odjela za inovacije u Clalitu Ran Balicer.

Izrael je naveo kao primjer da je rana vakcinacija spasila živote velikog broja ljudi. Upravo je ova država bila prva na svijetu u kojoj je počela s vakcinacijom trećom dozom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.