IZRAZILI ZABRINUTOST

SAD, Francuska, Njemačka i Velika Britanija poručili da nikad neće dozvoliti da Iran dođe do nuklearnog oružja

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), francuski Emanuel Makron (Emmanuel Macron), njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) sastali su se u subotu poslijepodne kako bi razgovarali na marginama summita

Sile pozvale Iran da "promijeni smjer". Arhiv

D. H.

30.10.2021

Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka i Velika Britanija izrazile su u subotu "snažnu i sve veću zabrinutost" zbog iranske nuklearne aktivnosti, pozivajući Teheran da "promijeni smjer" i tako spasi ugovor o njegovu nuklearnom programu.



Historijski ugovor

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), francuski Emanuel Makron (Emmanuel Macron), njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) sastali su se u subotu poslijepodne kako bi razgovarali na marginama summita G20 u Rimu.

- Odlučni smo u nakani da djelujemo tako da Iran nikad ne može proizvesti ni nabaviti nuklearno oružje te izražavamo snažnu i sve veću zabrinutost zbog učestalih provokativnih mjera Irana na nuklearnom polju, poput proizvodnje visoko obogaćenog uranija i obogaćenog uranijeva metala, istaknuli su u zajedničkom saopštenju nakon sastanka.

Velesile su 2015. potpisale historijski važan ugovor s Islamskom Republikom (nazvan JCPOA, Zajednički globalni akcijski plan) koji je potonju trebao spriječiti da proizvede atomsku bombu.


Teheran voljan učestvovati u pregovorima

Amerikanci su se 2018., za mandata Donalda Trampa (Trump), jednostrano povukli iz ugovora i ponovo uveli sankcije Iranu koji je, reagirajući na takvu odluku, postupno odustajao od ograničenja nametnutih njegovu nuklearnom programu.

No Teheran je ove sedmice rekao da je voljan u studenome nastaviti pregovore kako bi spasio ugovor.

- Sigurni smo da je još moguće brzo postići i realizirati dogovor o ponovnom poštovanju Nuklearnog sporazuma s Iranom (JCPOA-a), kako bi se dugoročno zajamčilo da iranski nuklearni program bude isključivo mirnodopske naravi te predvidjeti ukidanje sankcija, ističe dalje četvero zapadnih čelnika u priopćenju.

"To će biti moguće samo ako Iran promijeni smjer" upozorili su ipak.

- Pozivamo predsjednika Raisija da iskoristi ovu priliku i potrudi se u dobroj volji kako bi se naši pregovori čim prije uspješno završili. To je jedini siguran način da se spriječi opasna eskalacija koja nikome nije u interesu, naveli su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.