RAT TRAJE OD 2014.

Eksplozija kod aerodroma u Jemenu, poginulo najmanje 12 civila

Na mjestu događaja vatrogasci su gasili požar prouzročen eksplozijom a spasioci su izvlačili truplo iz uništenog automobila

U eksploziji ranjen još nepoznat broj ljudi. Twitter

L. K. P.

30.10.2021


Najmanje dvanaest civila poginulo je danas u eksploziji blizu aerodroma u Adenu, drugom po veličini jemenskom gradu u kojemu je sjedište vlade, rekao je za AFP dužnosnik sigurnosnih službi.

-Dvanaest civila je izgubilo život u eksploziji, rekao je izvor ne navodeći o kakvoj je eksploziji riječ. Rekao je da je u eksploziji ranjen još nepoznat broj ljudi.

Na mjestu događaja vatrogasci su gasili požar prouzročen eksplozijom a spasioci su izvlačili truplo iz uništenog automobila, saopćio je novinar AFP-a.


U Jemenu od 2014. traje rat u kojemu učestvuju provladine snage i hutisti, pobunjenici koji kontroliraju velik dio sjevera zemlje, pa tako i glavni grad Sanu.


Hutisti imaju političku podršku Irana a vlast od 2015. vojno pomaže koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja graniči s Jemenom i protivnik je Teherana.


Podatci međunarodnih organizacija pokazuju da su u tom ratu izginuli deseci hiljada ljudi a milioni su raseljeni.


Ovih sedmica žestoke se borbe vode u okolici Mariba, posljednjeg uporišta provladinih snaga na sjeveru Jemena koje pobunjenici opsjedaju.


Protekle sedmice je jedan od vođa hutista, Muhamed Naser al-Atifi (Mohammed Nasser al-Atifi) rekao da su pobunjenici "gotovo okružili" grad i da je njegovo osvajanje "samo pitanje vremena".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.