SAMIT G20 U RIMU

Najmoćnije zemlje svijeta dogovorile globalni porez, ali sporazuma oko klime nema

Nema zasad ni dogovora ni ciljanog roka za ukidanje subvencija za fosilna goriva

Danas završava dvodnevni samit u Rimu. AFP

N. Aj.

31.10.2021

Iako su čelnici G20 prvog dana samita uspjeli dogovoriti historijsku međunarodnu poreznu reformu, to im zasad ne uspijeva s još važnijim - klimatskim sporazumom, piše Index.hr.

Prema medijima koji su se domogli nacrta završne deklaracije sa skupa, specifični klimatski ciljevi nisu usuglašeni.

- Neki elementi deklaracije o klimi još se pregovaraju - kazao je neimenovani funkcioner Bijele kuće.

Postizanje "nulte emisije"

Čak i ako se postigne neki napredak do završetka samita u nedjelju, radne verzije koje kolaju među novinarima izazivaju bojazan da će sporazum biti općenit. Nevladine organizacije posebno brine to što nema jasnog vremenskog roka za postizanje "nulte emisije".

Nema zasad ni dogovora ni ciljanog roka za ukidanje subvencija za fosilna goriva.

Takav rezultat bio bi posebno razočaravajući jer u nedjelju navečer u Glasgovu počinje klimatski samit COP26, koji će okupiti mnogo širi krug zemalja od G20, koji čine razvijene zemlje, poput SAD i članica EU, i ekonomije koje se brzo razvijaju, poput Kine, Rusije, Brazila i Indije, i veliki su emiteri stakleničkih plinova.

Planet iscrpljenih resursa

- Onima koji dolaze iza nas ne smijemo ostaviti planet prepun sukoba, iscrpljenih resursa - rekao je italijanski predsjednik Seržio Matarela (Sergio Mattarella) na svečanoj večeri za sudionike samita.

- Stiglo je vrijeme za ključne odluke. Oči milijardi ljudi, cijelih naroda, uprte su u nas i na rezultate koje možemo ostvariti - rekao je Matarela.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Majkl (Charles Michel) priznao je ranije da su pregovori teški jer su neke zemlje "ovisne o ugljenu", ali nije spomenuo Rusiju i Kinu.

Nekoliko hiljada ljudi u međuvremenu je protestiralo u Rimu za zaštitu klime. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.